Ο επαναπατρισμός των Μπενίν Μπρονζέ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.8.2022
Τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ εγκρίνουν την επιστροφή 213 λεηλατημένων χάλκινων αντικειμένων του Μπενίν στη Νιγηρία

Τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ συμφώνησαν να επαναπατρίσουν περισσότερα από 200 χάλκινα αντικείμενα από το Μπενίν, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο εκτεταμένη αποκατά

σταση αντικειμένων από το Μπενίν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, νωρίτερα φέτος, η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ έλαβαν αιτήματα από την Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NCMM) για την επιστροφή 97 αντικειμένων από τις συλλογές των μουσείων Pitt Rivers και Ashmolean στην Οξφόρδη και 116 αντικειμένων από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας (MAA) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Τα αιτήματα θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανισμών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αναμένεται να αποφασίσει αργότερα εντός του έτους εάν η νόμιμη κυριότητα των αντικειμένων μπορεί να μεταβιβαστεί στη Νιγηρία (απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή, επειδή τα πανεπιστημιακά μουσεία έχουν φιλανθρωπικό καθεστώς).

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε και υποστήριξε το αίτημα για την επιστροφή στη Νιγηρία των 97 αντικειμένων στις 20 Ιουνίου, αναφέρει το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του, η οποία προσθέτει ότι «υποβάλλει τώρα την υπόθεση στην Επιτροπή Φιλανθρωπίας, συνιστώντας τη μεταβίβαση της νόμιμης κυριότητας των αντικειμένων στην Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας».

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δηλώνουν ότι υποστηρίζουν «ένα αίτημα για την επιστροφή στη Νιγηρία 116 αντικειμένων που βρίσκονται σήμερα στις συλλογές του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου και τα οποία αφαιρέθηκαν από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της λεηλασίας της πόλης Μπενίν το 1897». Εδώ να σημειωθεί ότι «τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν» περιλαμβάνουν επίσης αντικείμενα από ορείχαλκο και ελεφαντόδοντο και όχι μόνο από χαλκό.

4286989222106780 21
Courtesy of the Museum of Archaeology and Anthropology

213 αντικείμενα

Περίπου 213 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων πολλά χάλκινα και ορισμένα ελεφαντόδοντα και ξύλινα γλυπτά, αφαιρέθηκαν από την πόλη Μπενίν από τα βρετανικά στρατεύματα τον Φεβρουάριο του 1897 ως απάντηση σε μια βίαιη εμπορική διαμάχη τον προηγούμενο μήνα εκείνου του έτους.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι βρετανικές δυνάμεις έκαψαν το παλάτι της πόλης και εξόρισαν τον Oba ή βασιλιά του Μπενίν. Αυτά τα καλλιτεχνήματα- συλλογικά γνωστά ως Μπενίν Μπρονζέ – πάρθηκαν από τους Βρετανούς και στη συνέχεια πουλήθηκαν στο Λονδίνο για να καλύψουν το κόστος της στρατιωτικής αποστολής.

Στις 18 Ιουλίου, το Πανεπιστημιακό Συμβούλιο του Κέιμπριτζ εξέτασε και υποστήριξε το αίτημα της Νιγηρίας για την επιστροφή των 116 αντικειμένων. «Σε ολόκληρο τον διεθνή μουσειακό τομέα, υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση ότι τα παράνομα αποκτηθέντα αντικείμενα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους», λέει ο καθηγητής Nicholas Thomas, διευθυντής του MAA.

Ωστόσο, ορισμένα από τα έργα θα παραμείνουν στο Κέιμπριτζ. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας δήλωσε ότι «καλωσορίζει τις προτάσεις για ρυθμίσεις δανεισμού που επιτρέπουν στα αντικείμενα να παραμείνουν στην έκθεση, με την κατάλληλη αναγνώριση, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας».

Νωρίτερα φέτος, η γερμανική κυβέρνηση υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την οποία μεταβιβάστηκε η κυριότητα περισσότερων από 1.100 έργων στη Νιγηρία. Η Γερμανία συμφώνησε να συμβάλει στην κατασκευή ενός νέου μουσείου που θα στεγάσει τα χάλκινα του Μπενίν κοντά στο βασιλικό παλάτι στην πόλη Μπενίν, το Edo Museum of West African Art.

Κατά την τελετή στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, είχε δηλώσει: «Τα χάλκινα του Μπενίν επιστρέφουν στην πατρίδα τους… Ήταν λάθος να παρθούν τα χάλκινα και ήταν λάθος να κρατηθούν για 120 χρόνια». Ο πρέσβης της Νιγηρίας στη Γερμανία, Yusuf Tuggar, έγραψε στο Twitter ότι «ήταν μια ιστορική μέρα στην τελετή υπογραφής μεταξύ των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Νιγηρίας για την άνευ όρων μεταβίβαση της κυριότητας για 1.130 πολιτιστικά κομμάτια από τα Μπρονζέ του Μπενίν του 1897. Η Γερμανία έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τη διόρθωση αποικιακών αδικιών. Νέα εποχή στην πολιτιστική διπλωματία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τμ. Αρχαιοτήτων: Ύπαρξη κτισμάτων κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Καρμιώτισσας - Πέντε είδη ταφών ανέδειξε η ανασκαφική περίοδος

Τμ. Αρχαιοτήτων: Ύπαρξη κτισμάτων κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Καρμιώτισσας - Πέντε είδη ταφών ανέδειξε η ανασκαφική περίοδος

Τμ. Αρχαιοτήτων: Ύπαρξη κτισμάτων κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Καρμιώτισσας - Πέντε είδη ταφών ανέδειξε η ανασκαφική περίοδος