Παράθυρο logo
Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018: Ενηλικίωση in limbo
Δημοσιεύθηκε 26.02.2018 12:14
Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018: Ενηλικίωση in limbo

Κλείνει τα 18 φέτος, παραμένει όμως μια συγχυσμένη έφηβη η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, που πραγματοποιείται και φέτος από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες σε συνδιοργάνωση με το Θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού. Οι συμμετοχές, οι προβληματισμοί και η επόμενη μέρα της πλατφόρμας.

Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού αποτελεί τον κύριο θεσμό στήριξης του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Στις απαρχές της άλλωστε ανέδειξε τον νέο αυτό τομέα χορού στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας.

Η φετινή διοργάνωση έρχεται το τριήμερο 2, 3 και 4 Μαρτίου με επτά πρεμιέρες από αντίστοιχους χορογράφους, νέους και φερέλπιδες ή ήδη καταξιωμένους. Τα επτά νέα έργα ξεχώρισαν μέσα από 15 αιτήσεις τις οποίες αξιολόγησε πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από δύο χορευτές / χορογράφους -την Καρολίνα Κωνσταντίνου και τον Αλέξη Βασιλείου-, τη σκηνοθέτιδα θεάτρου Μαρία Κυριάκου εκ μέρους του Ριάλτο και δύο λειτουργούς των ΠΥ, την Κατρίν Μοσχοβάκη και τη Νάντια Στυλιανού.

Κατά τη φετινή διαδικασία επιλογής των έργων, για πρώτη φορά οι χορογράφοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν και προφορικά την ιδέα τους στην επιτροπή, διασαφηνίζοντας το σκεπτικό τους. Αυτό μάλλον έγινε προς αποφυγή τυχόν εκπλήξεων, όπως είχαν διαφανεί σε παλαιότερες εκδόσεις του θεσμού.

Επιπλέον, η περσινή προσθήκη παλαιότερων και μεγαλύτερων σε διάρκεια χορογραφικών έργων φαίνεται πως δεν πέτυχε και φέτος η πλατφόρμα επιστρέφει στην αρχική σύλληψή της για την παρουσίαση μόνο νέων έργων.

 Τι θα δούμε

Η καταξιωμένη χορογράφος και περφόρμερ Λία Χαράκη θα σηκώσει την αυλαία της φετινής πλατφόρμας με μια δράση στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Blast from the past: a retrospective to the future». Πρόκειται για ένα πρότζεκτ της ομάδας Blast που συμμετέχει τα τρία τελευταία χρόνια στη διοργάνωση, προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση στο πώς βλέπουμε την ιστορική εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Η Λία Χαράκη θα παρουσιάσει στο μνημείο της πλατείας Ηρώων το έργο Evergreen, μια παλιά της συνεργασία με τον εικαστικό Χριστόδουλο Παναγιώτου, ο οποίος πρωτοπαρουσιάστηκε στην 5η Πλατφόρμα Χορού το 2003.

Η ίδια η χορογράφος συμμετέχει και στον κύριο κορμό της φετινής πλατφόρμας με ένα νέο έργο, το NLE (Near Life Experience) που θα δούμε κατά τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η Λία Χαράκη θα παρουσιάσει το καινοτόμο της πρότζεκτ «The Performance Shop», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στους «παλιούς» χορογράφους που αποτελούν ουσιαστικά και τον πυρήνα που δημιούργησε την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στην Κύπρο συγκαταλέγεται μαζί με τη Χαράκη η Ρούλα Κλεοβούλου της ομάδας Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε. Οι δύο αυτές χορογράφοι εκπροσωπούν και την πρώτη ουσιαστικά γενιά που δραστηριοποιήθηκε ως ομάδα χορογράφων σύγχρονου χορού στην Κύπρο και συμμετέχουν στον κύριο κορμό της φετινής πλατφόρμας. Οι υπόλοιπες πέντε συμμετοχές αφορούν έργα νεότερων χορογράφων.

Η Ρούλα Κλεοβούλου θα παρουσιάσει το νέο της έργο με τίτλο humanland στο Ριάλτο, την πρώτη μέρα της διοργάνωσης.

Στη φετινή πλατφόρμα συμμετέχουν επίσης ο δραστήριος Παναγιώτης Τοφή -γνωστός και στο θεατρόφιλο κοινό χάρη στις συνεργασίες του σε θεατρικές παραστάσεις- με το έργο Not to hold, η Φούλη Στυλιανίδου, που τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή συμμετοχή στην πλατφόρμα, με το έργο Whispers, η Σεβίμ Ακνπινάρ -η οποία έγραψε ιστορία στην περσινή πλατφόρμα ως η πρώτη Τουρκοκύπρια χορογράφος που συμμετέχει στον κρατικό θεσμό- με το έργο Ventures, η Αλεξία Νικολάου, η οποία χορεύει στο έργο του Παναγιώτη Τοφή αλλά χορογραφεί και το δικό της,  The Unfit, και η -επίσης με συχνή παρουσία στην πλατφόρμα- Julia Anna Brendle με το έργο Am I here yet?

Παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα της πλατφόρμας, η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού διοργανώνει μια σειρά από παρουσιάσεις υπό τον γενικό τίτλο «Dance Throughout the Year 2018». Αυτές οι παρουσιάσεις αφορούν χορογραφικά έργα παραγωγής 2017: Έτσι, θα δούμε την Έλενα Αντωνίου στη μακράς διαρκείας περφόρμανς In Situ, την Αριάνα Μαρκουλίδου στο The nature of the beast και την Εύη Δημητρίου στο When it turns red.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες απαντούν

Η φετινή πλατφόρμα θα κλείσει με πολλούς προβληματισμούς, όπως αρμόζει στους 18άρηδες: την Κυριακή 4 Μαρτίου, εκπρόσωποι των διοργανωτών και μέλη της χορευτικής κοινότητας θα ανταλλάξουν σκέψεις γύρω από το μέλλον της και την προοπτική ανάπτυξης τόσο της ίδιας της πλατφόρμας αλλά και του σύγχρονου χορού στην Κύπρο γενικότερα.

Πριν απ’ αυτό, ρωτήσαμε τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες που συνδιοργανώνουν με το Θέατρο Ριάλτο την πλατφόρμα ποιοι προβληματισμοί διέπουν κάθε χρόνο -και δη φέτος- τον θεσμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ψάχνει νέους τρόπους παρουσίας.

«Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου είναι από τη φύση της ένας θεσμός που επιδιώκει να δώσει βήμα στους χορογράφους να πειραματιστούν και να παρουσιάσουν νέα έργα και νέες μορφές έκφρασης. Πάντα σε διάλογο με τη χορευτική κοινότητα Κύπρου και το Θέατρο Ριάλτο, που είναι συνδιοργανωτής της πλατφόρμας, γίνονται προσπάθειες βελτίωσης του θεσμού, ο οποίος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται, μεταβάλλεται και προχωράει, ώστε ακριβώς να μπορεί να συμβαδίζει με τις νέες μορφές έκφρασης και τις κυρίαρχες τάσεις της χορευτικής σκηνής εντός και εκτός των συνόρων της Κύπρου», απαντά εκ μέρους του διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλου Παρασκευά η μορφωτική λειτουργός Κατρίν Μοσχοβάκη από τον τομέα χορού στις ΠΥ.

Όπως και προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος στην πλατφόρμα φιλοξενούνται επισκέπτες / καλλιτεχνικοί διευθυντές / διευθυντές και άλλοι ιθύνοντες διεθνώς φεστιβάλ χορού ή φορέων χορού, οι οποίοι παρακολουθούν την πλατφόρμα και αφενός προχωρούν σε εισηγήσεις για τη βελτίωση του ίδιου του θεσμού, της εικόνας του σύγχρονου χορού στην Κύπρο αλλά και προσκαλούν χορογράφους από την Κύπρο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα δικά τους φεστιβάλ. Όπως και άλλες χρονιές, επιδιώξαμε και φέτος να ζητήσουμε τα συμπεράσματα που καταθέτουν οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο μας έχει λεχθεί ότι αφορούν μόνο υπηρεσιακή χρήση.

Ρωτήσαμε, ωστόσο, ποια είναι η γενική εικόνα που λαμβάνουν οι φιλοξενούμενοι από τον σύγχρονο χορό στην Κύπρο αλλά και ποιες υπήρξαν οι κύριες παρατηρήσεις τους σχετικά με τον σύγχρονο χορό γενικά και με την πλατφόρμα ειδικά.

«Οι ξένοι προσκεκλημένοι της πλατφόρμας σημειώνουν ότι ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο βρίσκεται σε καλό επίπεδο, με μια συνεχή ανοδική τάση. Όσον αφορά τη διοργάνωση της πλατφόρμας, θεωρούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συνύπαρξη καλλιτεχνών με διαφορετική εμπειρία και ηλικία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια βαθιά ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία μεταξύ τους χωρίς να χάνεται η διαφορετικότητά τους. Επίσης, θεωρούν ότι δίνεται χώρος στους δημιουργούς να πειραματιστούν, να καινοτομήσουν αλλά και να κάνουν την υπέρβασή τους μέσα από τα έργα τους. Θετικά έχει σχολιαστεί και το πολυμορφικό πρόγραμμα της πλατφόρμας που εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με τις Παράλληλες Εκδηλώσεις της Στέγης Χορού Λεμεσού».

Πόσοι χορογράφοι έτυχε να προσκληθούν σε διεθνή φεστιβάλ μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους στην πλατφόρμα;

 «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη κινητικότητα και εξωστρέφεια των Κύπριων χορογράφων, καθώς σημαντικός αριθμός προσκαλείται να συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ και διοργανώσεις του εξωτερικού. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες στηρίζουν αυτές τις συμμετοχές μέσα από τα προγράμματά τους, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των δαπανών της συμμετοχής τους».

Η επόμενη μέρα

Πώς προχωρά η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού; Υπάρχει χώρος για μια δεύτερη εξίσου σημαντική διοργάνωση για τον σύγχρονο χορό που να λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη στη διάρκεια του χρόνου; Γιατί η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων για συμμετοχή στην πλατφόρμα δεν αποτελείται αποκλειστικά από εξειδικευμένα άτομα στον τομέα του σύγχρονου χορού και εξακολουθούν να έχουν λόγο άτομα που δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για να είναι σε θέση να έχουν αυτόν τον ρόλο; Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα στη συζήτηση της Κυριακής 4 Μαρτίου, με την οποία θα ολοκληρωθεί μια ακόμη διοργάνωση του σημαντικότερου θεσμού για τον σύγχρονο χορό στην Κύπρο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


  • Παρασκευή 2/3


18:00 BLAST FROM THE PAST @Μνημείο πλατείας Ηρώων

Λία Χαράκη και Χριστόδουλος Παναγιώτου /Evergreen

[caption id="attachment_64535" align="alignright" width="895"]
Λία Χαράκη και Χριστόδουλος Παναγιώτου/ BLAST FROM THE PAST[/caption]

Παράλληλο VIDEO - φουαγιέ Ριάλτο

Μαρία Κασάπη - Αποσκώτισων με

20:30 Θέατρο Ριάλτο

Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε / Ρούλα Κλεοβούλου / humanland 20’

Παναγιώτης Τοφή / Not To Hold 10’

[caption id="attachment_64536" align="alignleft" width="1724"]
Παναγιώτης Τοφή/ Not To Hold[/caption]

Φούλη Στυλιανίδου / Whispers 17’

[caption id="attachment_64537" align="alignleft" width="1016"]
Φούλη Στυλιανίδου/ Whispers[/caption]

Sevim Akpinar / VENTURE 10’

[caption id="attachment_64539" align="alignleft" width="1582"]
Sevim Akpinar/ VENTURE[/caption]

  • Σάββατο 3/3


18:00 BLAST FROM THE PAST @ Μνημείο πλατείας Ηρώων

Λία Χαράκη και Χριστόδουλος Παναγιώτου / Evergreen

15:00 - 20:30 @ Θέατρο Ριάλτο

Έλενα Αντωνίου / In Situ Παράλληλη Εκδήλωση

19:00 Παράλληλη Εκδήλωση @ Στέγη Σύγχρονου Χορού

Αριάνα Μαρκουλίδου / The nature of the beast 19’

19:30 Παράλληλη Εκδήλωση @ Στέγη Σύγχρονου Χορού

Εύη Δημητρίου / When it turns red 28’

20:30 @ Θέατρο Ριάλτο

.pelma.Lia Haraki / Λία Χαράκη / NLE (Near Life Experience) 20’

Transfiguratio / Αλεξία Νικολάου / The Unfit 10’

[caption id="attachment_64541" align="alignleft" width="1533"]
Αλέξία Νικολάου/The Unfit[/caption]

Julia Anna Brendle / Am I here Yet 20’

[caption id="attachment_64540" align="alignleft" width="1024"]
Julia Anna Brendle/ Am I here Yet[/caption]

22:00 - Party @ Στέγη Χορού Λεμεσού

  • Κυριακή 4/3


11:00 - 13:00 @ Στέγη Σύγχρονου Χορού

Brunch / Συζήτηση: Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού - Η επόμενη μέρα

+ Πληροφορίες τηλ. 77777745. Είσοδος προς 5 ευρώ, E-ticket: www.rialto.com.cy και www.cyprusdanceplatform.com

Ελεύθερη είσοδος για χορευτές & χορογράφους [απαραίτητη η κράτηση θέσεων].

Η είσοδος για τις παράλληλες εκδηλώσεις και το BLAST FROM THE PAST είναι ελεύθερη.