H Λήμνος είναι ένα από τα πολύ όμορφα, αλλά και με μακρά ιστορία νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρωτεύουσα είναι η Μύρινα, στο δυτικό άκρο του νησιού, στον ίδιο χώρο όπου υφίστατο και η αρχαία πόλη με το ίδιο όνομα. Της πόλης και του λιμανιού της δεσπόζει ψηλά στον απότομο λόφο το μεσαιωνικό φρούριο. Λίγο έξω από την πόλη και προς τα βόρεια, σε μια ωραία πευκόφυτη τοποθεσία με θέα προς τη δυτική ακτή, στην κορυφή χαμηλού λόφου, βρίσκεται ένα μνημείο αφιερωμένο στους αγώνες των Κυπρίων για ελευθερία. Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί σ’ αυτό, που δεν είναι παρά μια απλή στήλη στην οποία οδηγούν λίγα σκαλοπάτια. Οι κάτοικοι της Λήμνου, πολλοί από αυτούς γόνοι προσφύγων διωγμένων από την απέναντι κοντινή Μικρά Ασία, είχαν εκτιμήσει και τιμήσει τους αγώνες των Κυπρίων για απελευθέρωση, στήνοντας εκείνη τη στήλη. Σήμερα λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του μνημείου εκείνου και λιγότεροι το επισκέπτονται. Ωστόσο παραμένει. Ένας εκ των επισκεπτών του υπήρξε και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που είχε περιλάβει και τη Λήμνο σε μια από τις πολλές του επισκέψεις στην Ελλάδα. Είχε βρεθεί εκεί το έτος 1962 -οπότε ως Πρόεδρος της νεαρής τότε Κυπριακής Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί επίσημα και την Τουρκία.
Στη φωτογραφία αυτή κάτοικοι της Λήμνου είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να υποδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Κύπρου στο σημείο του δρόμου από όπου αρχίζει το ανηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο μνημείο.
+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη
Στη Λήμνο, 1962
Δημοσιεύθηκε 17.08.2017