Η Δανιέλλα Δανιήλ κάνει ένα οδοιπορικό στην Καρπασία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.12.2018

Συνέντευξη στη Μαριλένα Ευαγγέλου


Ένα ταξίδι στο χρόνο και στη χερσόνησο της Καρπασίας προσφέρει στους αναγνώστες το  βιβλίο της Δανιέλλας Δανιήλ «Καρπασία, Εικόνες και Αναμνήσεις». Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ανάσα νοσταλγίας για τους παλιούς Καρπασίτες που έζησαν όλες αυτές τις ιστορίες, αλλά και μία πολύτιμη κληρονομιά για τους νέους που δεν τις έζησαν ποτέ.

Με αφορμή τις παρουσιάσεις του βιβλίου, η συγγραφέας Δαννιέλα Δανιήλ, μίλησε στο ραδιόφωνο του «ΠΟΛΙΤΗΣ 107,6» και στην εκπομπή «Control Panel».

Τι πραγματεύεται το βιβλίο;

Το βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό ολόκληρης της χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων και των 42 χωριών της, ξεκινώντας από την Ακανθού μέχρι και το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Περιέχει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με σημερινές φωτογραφίες αλλά και παλιές εικόνες, που αναδεικνύουν την ομορφιά της Καρπασίας. Μερικές περιοχές άλλαξαν, ωστόσο στις περισσότερες, η ομορφιά παραμένει αναλλοίωτη. Εντούτοις, πέρα από το φωτογραφικό υλικό το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις που έχω πάρει από Ε/Κ και Τ/Κ Καρπασίτες, οι οποίοι αφηγούνται ιστορίες «του χωρκού». Η καταγραφή αυτών των συνεντεύξεων έγινε με σκοπό την ανάδυση του παρελθόντος και της παράδοσης.
Οι συνεντεύξεις έδειξαν ότι οι κάτοικοι παλιά, Ε/Κ και Τ/Κ ζούσαν ειρηνικά και ήρεμα. Οι ιστορίες τους είναι πανομοιότυπες

Τι κρατήσατε από αυτές τις συνεντεύξεις;

Οι συνεντεύξεις έδειξαν ότι οι κάτοικοι παλιά, Ε/Κ και Τ/Κ ζούσαν ειρηνικά και ήρεμα. Οι ιστορίες τους είναι πανομοιότυπες. Όλοι μου μιλούσαν για τα ίδια πράγματα. Υπήρχαν μάλιστα και χωριά που ήταν μεικτά. Αλλά και στα χωριά όπου ζούσαν χωριστά, η κατάσταση ήταν το ίδιο ήρεμη, καθώς εργάζονταν μαζί ή πήγαιναν στις εκδηλώσεις ο ένας του άλλου. Επίσης οι ιστορίες αυτές είναι γραμμένες στην κυπριακή διάλεκτο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς κι εγώ έμαθα λέξεις που ούτε καν είχα υπόψη μου. Έμαθα πράγματα που ούτε καν ήξερα ότι συνέβαιναν, παρόλο που είμαι από την Καρπασία, κι έζησα εκεί πριν τον πόλεμο. Ωστόσο πρόκειται για ιστορίες που μου αφηγήθηκαν μεγαλύτεροι σε ηλικία, και αφορούσαν προηγούμενες γενιές.

Θυμάστε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία που εμπεριέχεται στο βιβλίο;

Σε μία περίπτωση αναφέρομαι στον Αγ. Συμεών, όπου υπάρχει ένα κάστρο πάνω σε γκρεμό και μία μεγάλη σπηλιά, στην οποία παλαιότερα ήταν πολύ δύσκολο να ανέβει κανείς. Ένας κύριος λοιπόν μου αφηγήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο παππούς του ερωτεύτηκε μία σχετικά πλούσια γυναίκα. Ωστόσο ο πατέρας της δε δεχόταν να τον παντρευτεί. Τότε οι δυο τους κλέφτηκαν, ανέβηκαν πάνω στο κάστρο μέσα στη σπηλιά κι έμειναν εκεί μία εβδομάδα. Ο αδερφός του τους έπαιρνε φαγητό και μετά από μία εβδομάδα έφυγαν από τη σπηλιά. Έτσι ο πατέρας της αναγκάστηκε να δεχτεί τελικά αυτό το γάμο.

Βλέπουμε πως διαφαίνονται οι κοινωνικές ανισότητες από τις ιστορίες. Ποια άλλα προβλήματα της τότε εποχής εντοπίζει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο;

Διαφαίνονται πολλά προβλήματα. Ανάμεσα σε όλα το χειρότερο ήταν η φτώχια, οι βαριοί φόροι- γιατί δανείζονταν για να καταφέρουν να επιβιώσουν-, οι ανομβρίες και η τοκογλυφία. Επίσης οι κάτοικοι τότε αντιμετώπιζαν προβλήματα και σχετικά με την υγεία, λόγω  έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς δεν υπήρχαν γιατροί. Προβλήματα είχαν και όσον αφορά τη παιδεία. Όταν άρχισαν τελικά να λειτουργούν τα σχολεία, μόνο τα αγόρια είχαν δικαίωμα φοίτησης. Θέματα μετανάστευσης καθώς και επιστράτευσης των νέων στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αναφέρονται επίσης στις ιστορίες αυτές.

Παρουσιάσεις: 

  • 6/12 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 19:00

  • 14/12 στο ξενοδοχείο Navvaria, στις 19:00


Πληροφορίες: 99552365

Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμό Κύπρου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης

«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης

«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης