«Εμείς / Αυτοί» της Carly Wijs από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.10.2021

Το θεατρικό έργο που συγκλόνισε το κοινό σε Ηνωμένο Βασίλειο (National Theatre), Βέλγιο, Γαλλία, Νότια Αφρική, Η.Π.Α, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Καναδά, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2016 και βραβεύτηκε με το βραβείο «The Scotsman Fringe First Award» μεταξύ άλλων, ανεβαίνει σε Παγκύπρια και Πανελλαδική πρώτη από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ στα πλαίσια του Προγράμματος «Πολιτισμός ΙΙ» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ.


Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004, μία ομάδα τρομοκρατών από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία κατέλαβε το Σχολείο Νο1 στο Μπεσλάν στη Ρωσία και πήρε ομήρους περισσότερους από 1100 ανθρώπους. Οι 777 ήταν παιδιά. Η ομηρία κράτησε σχεδόν τρεις μέρες και στοίχισε τη ζωή σε 385 άτομα. Οι τρομοκράτες ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά και με αυτά είχαν παγιδεύσει και το χώρο του κλειστού γηπέδου, όπου κρατούσαν τους ομήρους. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο με βαρύ οπλισμό και ακολούθησε μία βίαιη μάχη.

Στο Εμείς / Αυτοί, δύο παιδιά, το Κορίτσι (Άνθη Κάσινου) και το Αγόρι (Ανδρέας Δανιήλ), δίνουν μια σχολαστικά λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων της πολιορκίας, σκαρφαλώνουν τη διάταξη του σχολείου στο πάτωμα, γράφουν γεγονότα στον μαυροπίνακα και σκάνε μπαλόνια που αντιπροσωπεύουν εκρήξεις. Χρησιμοποιούν συμβολοσειρά για να αναπαραστήσουν τα καλώδια που έστησαν οι τρομοκράτες, κινούμενοι στο μεταξύ μέσα από τους μικροσκοπικούς χώρους που δημιουργούνται. Η πράξη της ανάμνησης και της εξιστόρησης των γεγονότων της πολιορκίας αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι, που παίζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα. Το έργο εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά τραυματικές καταστάσεις.

Σε μια εισαγωγή στο δημοσιευμένο θεατρικό κείμενο, η συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου Carly Wijs γράφει: «Πώς μπορούμε να βάλουμε τέτοιες απερίγραπτες πράξεις στη σκηνή; Πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι εντελώς ακατανόητο, κατανοητό; Και δεν είναι ταμπού να φτιάξουμε ένα κομμάτι θεάτρου για την τρομοκρατία, που απευθύνεται σε παιδιά; Τελικά, δεν πιστεύω ότι είναι ταμπού - στην πραγματικότητα, κανένα θέμα δεν πρέπει να είναι ταμπού για παιδιά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις. Η συζήτηση για το θέμα της τρομοκρατίας με παιδιά είναι μια πρόκληση, αλλά μπορεί να γίνει. Και πρέπει να γίνει ».

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Άνθης Κάσινου, την σκηνοθεσία και κίνηση υπογράφει η Μαρίνα Βρόντη, σκηνικά - κοστούμια ο Γιώργος Γιάννου, μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου και το σχεδιασμό φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν η Άνθη Κάσινου και ο Ανδρέας Δανιήλ. Βοηθός σκηνοθέτη η Θεοδώρα Βήχα.







Πρεμιέρα: 29 Οκτωβρίου 2021, 20:30│Θέατρο ΕΘΑΛ

Παραστάσεις: Θέατρο ΕΘΑΛ: 30 Οκτωβρίου & 02 Νοεμβρίου στις 20:30, 31 Οκτωβρίου στις 18:30 / Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο: 21 Νοεμβρίου στις 20:30

*Οι παραστάσεις στη Λευκωσία θα ανακοινωθούν σύντομα

Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες: 25 877827

Θεσμικός Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

Πάγιος χορηγός: Δήμος Λεμεσού

Χορηγοί επικοινωνίας: Πολίτης και Πολίτης 107.6

Στηρίζουν: Κανάλι 6 και ΡΙΚ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον