Παράθυρο logo
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή
Δημοσιεύθηκε 06.04.2015 15:17
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Επιμέλεια : Μερόπη Μωυσέως / Φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου

Ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, μας ξεναγεί στο μελλοντικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας


Ο χώρος: Πρόκειται για ένα παλιό, διώροφο σπίτι που παλιά ήταν φούρνοι, οι οποίοι συντηρήθηκαν και βρίσκονται μέσα στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού. Διαθέτει, επίσης εσωτερική αυλή.

Τώρα: Το κτήριο δέχεται επιδιορθώσεις ενώ ήδη ξεκίνησε η μουσειολογική μελέτη σχετικά με τη συλλογή του μουσείου.

Η διαχείριση: Ο Δήμος Λευκωσίας παραχώρησε τη στέγη στον Οργανισμό του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, το οποίο διαθέτει διοικητικό συμβούλιο. Μια συμβουλευτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν μέλη εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας και του Μουσείου, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις.


Τα εκθέματα: Μόνη ολοκληρωμένη συλλογή του μουσείου αυτή τη στιγμή είναι η ιστορία της κυπριακής χαρακτικής, από τον Κάνθο μέχρι την Ελένη Παναγίδου που είναι η τελευταία της γενιάς της. Οπότε θα εκτεθεί ιστορικά η κυπριακή χαρακτική και θα επιλεγούν έργα από τη διεθνή συλλογή του μουσείου, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, με την αρχή της τυπογραφίας, ώστε να παρουσιάζονται οι διάφορες τεχνικές.


Οι στόχοι: Να παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις σε ένα από τα δωμάτια του μουσείου, να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, να είναι ένα ζωντανό μουσείο.

Άμεσα σχέδια: Όπως κι αν είναι η κατάσταση του χώρου, θα δοθούν τρεις παραστάσεις με μια περφόρμανς στον χώρο στις 16, 17 και 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Την "παράσταση αφήγησης" θα σκηνοθετήσει η Μαγδαλένα Ζήρα βασισμένη σε μια νουβέλα που γράφτηκε το 1507 από κάποιον Γερμανό συγγραφέα και στην οποία πρωταγωνιστεί ένας Κύπριος που ξεκινά να βρει την τύχη του στην Ευρώπη. Η νουβέλα συνοδεύεται στην έκδοση από πανέμορφες ξυλογραφίες [η έκδοση μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε από το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών]. Οι ξυλογραφίες θα παρουσιάζονται στον χώρο με κάποιο τρόπο. Την εικαστική επιμέλεια του χώρου θα έχουν ο Γιώργος Τσαγγάρης και ο Δημήτρης Αληθεινός.


Παράλληλα: Θα μεταφερθούν σε αυτόν τον χώρο και δράσεις του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων με προβολές στην εσωτερική αυλή και διαλέξεις αλλά και τη στέγαση της πλούσιας ταινιοθήκης του φεστιβάλ.


Πότε: Αρχές του 2016, ωστόσο εξαρτάται από οικονομικούς παράγοντες. "Αλλά πάντα γίνονται μικρά θαύματα".