Παράθυρο logo
SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα
Δημοσιεύθηκε 16.01.2017
SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr


Δεν είναι βέβαια κωμωδία όπως η γνωστή ταινία με τον Πίτερ Σέλερς. Οι περισσότερο το χαρακτηρίζουν θρίλερ, αλλά εύκολα βρίσκει κανείς και στοιχεία δραματικής κωμωδίας. Ο λόγος για την υπόθεση της ηλεκτρονικής υποκλοπής από Ρώσους χάκερς που, όπως ακούσαμε σε όλους τους τόνους επηρέασε (;) τις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.


Κάτι που ο ίδιος ο Τραμπ αρνιόταν να παραδεχθεί μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν μια μεγάλη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τεκμηρίωσε ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις, με στόχο να διαταράξει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.


Ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιάστηκε έτσι σε μια παγίδα ανάμεσα στα "αισθήματα" που τρέφει για τους Ρώσους και την εμπιστοσύνη που ως Πρόεδρος οφείλει να δείξει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Αναγκάστηκε λοιπόν να παραδεχτεί μέσω των συνεργατών του, ότι πιθανόν η Μόσχα να ενεπλάκη στην κυβερνοεπίθεση, ενώ μέχρι πρότινος διατείνονταν ότι τέτοιες κατηγορίες είναι προϊόν των πολιτικών του αντιπάλων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη νίκη του. Δεν συζητά, φυσικά, καθόλου το εάν η νίκη του ήταν απόρροια της επίθεσης και των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν. Τι ακριβώς έκαναν οι χάκερς; Σύμφωνα με την έκθεση, έκαναν συνεχείς προσπάθειες να "μπουν" σε ισχυρούς αμερικανικούς θεσμούς, ακόμα και στον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Η τακτική ήταν απλή, έστελναν πολλά μηνύματα phishing (emails που προσπαθούν να ξεγελάσουν τον παραλήπτη) περιμένοντας ότι κάποιος θα "τσιμπήσει" και θα κλικάρει. Ένας από αυτούς που την "πάτησαν" ήταν ο Τζον Ποντέστα ο επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον. Αυτό επέτρεψε στους χάκερς να έχουν πρόσβαση σε περίπου 60.000 emails του Ποντέστα. Οι χάκερς κατάφεραν επίσης να διεισδύσουν στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. Στη συνέχεια από τον περασμένο Ιούνιο και μετά, τα emails άρχισαν να δημοσιεύονται στα WikiLeaks και ο αντίκτυπός τους θεωρείται ότι έκανε ζημιά στην Κλίντον. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Ντέπι Βάσερμαν Σούλτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί.


Σε συγχορδία, η CIA, η NSA και το FBI υποστηρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το υλικό ακολούθησε μια "πλάγια πορεία" από την GRU τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ως τον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια προσπάθεια να μην μπορεί να εντοπιστεί η πηγή. Η πλάγια αυτή πορεία έδωσε την ευκαιρία στον Τζούλιαν Ασάνζ να ισχυριστεί ότι η ρωσική κυβέρνηση ή οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι η πηγή του υλικού που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο.
Είναι όμως ο Ασάνζ αξιόπιστος μάρτυρας; Ο ιδρυτής των WikiLeaks, που βρίσκεται "όμηρος" στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκάλεσε τη μήνιν των συντηρητικών της Δύσης με τις αποκαλύψεις για τον πόλεμο στο Ιράκ -και όλες όσες ακολούθησαν- αλλά τώρα φαίνεται οι συμπάθειές του να έρχονται πιο πολύ από τα δεξιά παρά από τα αριστερά. Παίζει, άραγε, το παιχνίδι των Ρώσων, αφού η Δύση τον "φυλάκισε" στο Λονδίνο; Αλλά και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάνουν λάθος ή που δημιουργούν τη δική τους αλήθεια, για να το θέσουμε με λεπτότητα. Ο Τραμπ, άλλωστε, δεν το έθεσε καθόλου κομψά: "αυτοί δεν είναι που μας έλεγαν ότι ο Χουσεϊν έχει όπλα μαζικής καταστροφής;", δήλωσε. Ποιον να πιστέψεις την εποχή μιας προπαγάνδας που έρχεται κατά ριπάς από παντού;


Οι Ρώσοι από την πλευρά τους έχουν αρνηθεί τα πάντα. Απέρριψαν κατ' επανάληψη τις κατηγορίες εναντίον τους, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς "αβάσιμους" και "μη επαγγελματικούς", "που δεν στηρίζονται σε καμία πληροφορία ή απόδειξη". Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει είτε να αποδείξουν ότι ισχύουν οι κατηγορίες ή αλλιώς να αφήσουν το θέμα.


Και ποιο είναι το θέμα ακριβώς; Εάν υπήρξε χάκινγκ από τους Ρώσους ή εάν αυτό επηρέασε τις εκλογές; Η έκθεση της CIA ούτε επιβεβαιώνει ούτε καταρρίπτει τη συγκεκριμένη θεωρία. Μια θεωρία που ξεκίνησε από τους Δημοκρατικούς όταν τους χτύπησε η καταιγίδα των δημοσιεύσεων. Ωστόσο, τα αίτια μιας εκλογικής ήττας δεν μπορεί να είναι τόσο απλά. Όσοι ψάχνουν χάκερς και ξένους δάκτυλους για να τους φορτώσουν την ήττα της υποψηφίου των Δημοκρατικών, μάλλον προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα δικά τους λάθη.