Το δημόσιο αίσθημα, αισθητά προβληματικό

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.9.2020

Μία ακόμη υπέροχη μέρα ξημέρωσε στο νησί των Αγίων όταν συμπολίτες μας αντίκρισαν για πρώτη φορά διαδικτυακά μια σειρά έργων του Γιώργου Γαβριήλ. Ο κ. Γαβριήλ, ζωγράφος, ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook μια νέα σειρά έργων στην οποία απεικονίζονται πρόσωπα από τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου [Γεώργιος Γρίβας, Νίκος Αναστασιάδης], η μορφή του θρησκευτικού -ενίοτε και πολιτικού- ηγέτη της νήσου και η μορφή του Χριστού έτσι όπως επιβλήθηκε μέσω της δυτικής τέχνης. Αυτές οι μορφές δεν απεικονίζονται απλώς, αλλά προκαλούνται. Ένας σκύλος ουρεί στα πόδια του Γρίβα κι ένας άλλος στα άμφια του Αρχιεπισκόπου. Σε ένα έργο, ένας άνθρωπος αφαιρεί την ίδια τη ζωή του, την ώρα του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο δε Χριστός, πρόσφυγας, Ομονοιάτης, μοτοσυκλεττιστής.


Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του μικρόκοσμου μας και η ζωή του ζωγράφου κινδυνεύει μετά από διατυπωμένες απειλές από ανθρώπους που θεωρούν ότι τα έργα του προσβάλλουν τα ιερά και τα όσια. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους -που ζητούν από φυλάκιση έως κρεμάλα [!] για τον ζωγράφο που τόλμησε να διαταράξει την κοινή ησυχία της νήσου- συντάχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 16 Σεπτεμβρίου 2020, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Μέσω ανακοίνωσης, το ΥΠΠΑΝ αναφέρει ότι ξεκίνησε διαδικασία πειθαρχικής έρευνας για τον ζωγράφο, που είναι και διευθυντής σε σχολείο. «Αλγεινή» η εντύπωση του υπουργείου για τα έργα τέχνης του κ. Γαβριήλ, και αδικαιολόγητη η «προσβολή του δημόσιου αισθήματος».


Ας μιλήσουμε για αυτό το δημόσιο αίσθημα που επικρατεί στην κοινωνία μας.


Είναι το αίσθημα ανθρώπων που όταν τους είπες πως 19χρονο κορίτσι υπέστη ομαδικό βιασμό, αντέτειναν πως θίγεται η υπόληψη της Αγίας Νάπας.


Είναι το αίσθημα ανθρώπων που όταν τους λες πως βυθίζονται βάρκες με ανθρώπους στη θάλασσα της Κύπρου, λένε «να πνιούν να παν στ' ανάθεμα».


Είναι το αίσθημα για μια πατρίδα που διαρκώς βάλλεται και για την οποία άπαντες συνωμοτούν. Είναι, ενίοτε, και το αίσθημα ότι για κάθε βιασμό φταίει η γυναίκα και όχι ο βιαστής. Και άλλα πολλά αισθήματα ειδικά για τη χριστιανοσύνη, για την οποία απαιτείται πλήρης σεβασμός άσχετα αν οι χριστιανοί δεν σέβονται όσους δεν την ασπάζονται.


Αυτό το δημόσιο αίσθημα υπερασπίστηκε την Τετάρτη το ΥΠΠΑΝ και ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου, που διατάζει πειθαρχική έρευνα για έναν καλλιτέχνη που τυγχάνει και διευθυντής σχολείου. Ο ίδιος που θα βάλει στο βιογραφικό του ότι επί θητείας του κατοχυρώθηκε το Καθεστώς του Καλλιτέχνη [αν το προλάβει]. Αραγε τι καθεστώς θα έχουν οι καλλιτέχνες μετά από αυτό το περιστατικό; Τι ρήτρες λογοκρισίας θα προστεθούν; Τι δικλείδες ασφαλείας;


Το τραγικότερο: η σύμπλευση ενός ακόμη υπουργού αυτής της κυβέρνησης με τον σκοταδισμό. Με αποφάσεις και λεκτικό που παίρνουν αυτή την κοινωνία πίσω, όχι μπροστά, όχι ψηλά.


Ανοιχτό, λοιπόν, ακόμη ένα μέτωπο. Με την ελπίδα ότι κάποτε θα ικανοποιηθεί και το «άλλο» δημόσιο αίσθημα, ότι αυτός ο τόπος χρειάζεται επειγόντως να πνάσει από τα σύμβολα, τα ιερά και τα όσιά του.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ