Η κυτταρική θεωρία του ρευστού μωσαϊκού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.9.2020

Γράφει ο Κυριάκος Θεοχάρους


"Δεν είμαι και πολύ μεγάλος υποστηρικτής του Τραμπ", δήλωσε o Κρίστιαν Τίμπρινγκ-Γκιέντε, αφού τον πρότεινε για  το Νόμπελ Ειρήνης. (Γκιέντε: νορβηγός βουλευτής, τέταρτη θητεία, επικεφαλής νορβηγικής αντιπροσωπείας κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ). Το Νόμπελ Ειρήνης είναι το μόνο που δίνεται από Νορβηγική επιτροπή ενώ όλα τα υπόλοιπα δίνονται από Σουηδική επιτροπή.

Στην επιστήμη της βιολογίας μωσαϊκό ονομάζεται η κίνηση των μορίων πάνω στην μεμβράνη από φωσφολιπίδια μόρια που έχουν υδρόφιλες κεφαλές και υδρόφοβα ποδαράκια. (φωσφολιπίδια: τα μόρια από τα οποία είναι κατασκευασμένη η μεμβράνη των κυττάρων). Στην μεμβράνη μπορεί να κινούνται μόρια που έχουν και υδρόφιλο και υδρόφοβο μέρος. Το υδρόφιλο θα περπατήσει πάνω στην μεμβράνη και το υδρόφοβο θα σηκωθεί πάνω.

Ο Χριστός οπαδός του “λαού” και πρόσφυγας. “το αβάσταχτο κόστος της ελευθερίας όπως το ονομάζει ο ίδιος ο Ντουόρκιν [...]

θεωρώ ότι πολλοί καλλιτέχνες από παλιά καταδιώχτηκαν  από τις χώρες τους για τα έργα τέχνης τους ή για την συγγραφή τους και δεν θα ήθελα να ΄ναι παράδειγμα που ακολουθεί  η Κύπρος” Έμιλυ Γιολίτη 

(Γιολίτη: διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου όπου και παραιτήθηκε -conflict - και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, νυν Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αρραβωνιασμένη) 

Τα μωσαϊκά τώρα είναι στην μόδα,  παρουσιάστηκαν σε τρεις εικαστικές εκθέσεις και πρωταγωνιστούν σε trendy bar της πόλης. Ο μάστρος είπε “τούντες πέτρες εν τις βάλλουμεν τωρά, εν έσσει ποδά, εφέρναν τες που ποτζί. [...] για να ξεχωρίζουν λαλούμεν τες ρύζούιν, μπιζελούι, κριθαρούιν" (μάστορας μωσαϊκού κοντά στη βιομηχανική περιοχή ΣΟΠΑΖ).

μόρια-Μόρια 2020, μωσαϊκό προσφυγών από 70 χώρες

Από πού ρίζουν οι πρόσφυγες; Έχουν σηκωθεί πάνω και περπατάνε. Πόσο χώρο να καταλαμβάνουν άραγε δεκατρείς χιλιάδες πρόσφυγες;  Δυο άτομα έχουμε το σπίτι που μένουμε, το υπόγειο με τα έργα τις κούτες, μια αποθήκη στο πατρικό ( ίσως και κάποιες ντουλάπες με τα βαφτιστικά), το δήθεν στούντιο με τις  εργοφοβίες,  το συνεταιρικό εργαστήριο, το μαγαζί, τα αυτοκίνητα, τα πάρκινγκ (τυπικές διαστάσεις ενός παρκινγκ είναι 2,70*4,50), τις γλάστρες, τα terabyte σε δίσκους και cloud. Χονδρικά  μια ιδιωτική κατοχή 549+ τετραγωνικών μέτρων. 

“Does this spark joy?” 

Ευτυχώς το νέο trend είναι το “decluttering”. Ιαπωνικός μινιμαλισμός. Τακτοποιείς τα υλικά τεκμήρια της ύπαρξης σου πετάς στα  σκουπίδια τα “λάθη του παρελθόντος”  και έτσι υποτίθεται δημιουργείται ο χώρος και  χρόνος για το άγνωστο μέλλον.

Ποιό το μέλλον του πρόσφυγα που ζει πάνω σε μωσαϊκό τάφο και τρώει μόνο ρύζι;





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες