Μια από τα ίδια στις αμερικανικές κάλπες

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 13.9.2021

Την ερχόμενη Τρίτη οι Καλιφορνέζοι θα προσέλθουν στις κάλπες. Θα ψηφίσουν για το εάν θα λήξει ή όχι η θητεία του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ. Πρόκειται για ένα είδος δημοψηφίσματος που ξεκινά μετά από συγκέντρωση υπογραφών και εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο αξιωματούχος που είναι υπόλογος χάνει τη θέση του.


Στο πλευρό του Δημοκρατικού Γκάβιν βρέθηκαν όλοι οι επιφανείς Δημοκρατικοί, με πρώτη την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία διετέλεσε γερουσιαστής της Καλιφόρνια. Αλλά και η παραλίγο υποψήφια πρόεδρος Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο ίδιος ο πρόεδρος. Θεωρητικά ο Νιούσομ δεν θα χάσει εκτός και αν οι Δημοκρατικοί δεν πάνε να ψηφίσουν πιστεύοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι σοβαρό.

Ο Νιούσομ είναι στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών και είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές. Εκείνη που ευόδωσε, όμως, ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2020 όταν ένας αναπληρωτής σερίφης της πόλης Γιόλο κατέθεσε την αίτηση. Θα έπρεπε να συγκεντρωθούν ένα 1.495.709  υπογραφές μέχρι τις 17 Μαρτίου 2021 για να ικανοποιηθεί. Όπως και έγινε και μάλιστα ανάμεσά τους βρέθηκαν και 300.000 υπογράφοντες που είναι μέλη του Δημοκρατικού κόμματος. Η αίτηση κατηγορεί τον Νιούσομ ότι ευνοεί την παράνομη μετανάστευση καθώς και ότι η Καλιφόρνια υποφέρει από υψηλό ποσοστό αστέγων, μεγάλους φόρους, χαμηλή ποιότητα ζωής και μία σειρά από άλλα δεινά. Είναι πιθανό ότι αν δεν υπήρχε η παροιμία αυτή η αίτηση όπως και κάποιες προηγούμενες δεν θα είχε καμία κατάληξη. Όμως ο κόσμος την υπέγραψε ως ένα τρόπο για να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας: καθυστερημένο άνοιγμα από το lockdown, αυστηρά μέτρα κτλ.

Κυρίως όμως, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί είναι πια στην εξουσία και το θλιβερό το κεφάλαιο Τραμπ μοιάζει να έχει κλείσει, οι εκλογές της ερχόμενης Τρίτης είναι μία ακόμα απόδειξη του πόσο άλλαξε η πολιτική ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρανή απόδειξη οι φήμες που κυκλοφορούν και που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από την εφευρετικότητα και την ορμή της πλημμύρας των fake news της εποχής Τραμπ.

Ένα παράδειγμα είναι το βίντεο που ανάρτησε μία γυναίκα στο Instagram την ώρα που έβαζε το ψηφοδέλτιο της στο φάκελο για να το στείλει. «Προσέξτε αυτές τις δύο τρύπες στην μπροστινή μεριά το φακέλου. Από δω μπορεί να δει κάποιος εάν έχεις ψηφίσει ναι στην καθαίρεση του Νιούσομ.  Εάν αυτό δεν είναι απάτη, τότε τι είναι;», έλεγε. Ένα βίντεο -με μισό εκατομμύριο θεάσεις- ήταν αρκετό για να εξαπλωθεί η φήμη. Τα ακροδεξιά διαδικτυακά μέσα δεν έχασαν την ευκαιρία να το αναπαράγουν με σχετικά ρεπορτάζ τα οποία με τη σειρά τους εξαπλώθηκαν στο Facebook και το Twitter. Κι όμως οι μικρές αυτές τρύπες υπάρχουν στους φακέλους εδώ και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις και χρησιμοποιούνται για να γνωρίζουν όσοι δεν έχουν καλή όραση πού ακριβώς πρέπει να υπογράψουν. Το Instagram έβαλε τη σχετική σήμανση για παραπλανητική  πληροφορία στο βίντεο όμως αυτή δεν έφτασε παρά σε λίγο περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η ανάρτηση του αστυνομικού τμήματος του Τόρανς στο Facebook με την οποία ανακοίνωνε ότι συνελήφθη ένας άνδρας που είχε λιποθυμήσει μέσα στο αυτοκίνητό του μέσα στο οποίο βρέθηκαν όπλα, ναρκωτικά και χιλιάδες επιστολές ανάμεσά τους και πάνω από 300 κλειστοί φάκελοι ψηφοφορίας. Ακροδεξιά διαδικτυακά μέσα όπως το Red Voice Media και το Conservative Firing Line υποστήριξαν ότι αυτό ήταν απόδειξη για το πως οι δημοκρατικοί προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές μέσα από την επιστολική ψήφο. Τα άρθρα τους αναρτήθηκαν στο Facebook όπου συνολικά έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο θεάσεις. Η αστυνομία όμως δεν έχει ακόμα πόρισμα και το πιο πιθανό ήταν ότι ο άνδρας προσπαθούσε να υποκλέψει ταυτότητες αντιγράφοντας την υπογραφή από τους φακέλους και όχι καλπονοθεία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας