Παράθυρο logo
The Pattern Which Connects στο Ίδρυμα ARTος
Δημοσιεύθηκε 05.12.2013
The Pattern Which Connects στο Ίδρυμα ARTος

Το 5ο X-Dream Festival του Ιδρύματος ARTος ολοκληρώνεται στις 12 Δεκεμβρίου με την εγκατάσταση & παράσταση ήχου με τίτλο «The Pattern which connects».


Το πρότζεκτ του Michael Bachhofer παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία.


Ο τίτλος The Pattern Which Connects είναι παρμένος από το βιβλίο του Gregory Bateson με τίτλο «Mind And Nature: A Necessary Unity». Αυτή η δήλωση δένει το πνευματικό και το υλικό – ένα ερέθισμα που συσχετίζει την επιστήμη και την τέχνη με άμεσο τρόπο σ' αυτό το έργο, που αποτελεί γέφυρα μεταξύ αυτών των δυο κόσμων και στοχεύει στην ανάδειξη της ύπαρξης των μοτίβων που συνδέουν.


Σαν ένα σύνθετο δεκάδων χιλιάδων επιμέρους εικόνων, οι φωτομικρογραφίες είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστημονική μέθοδος. Μετακινούνται σε νέες διαστάσεις – για την ανεύρεση νέων μοτίβων – για αλλαγή. Αν η αντίληψη αλλάξει, μπορεί και η πραγματικότητα να μεταβληθεί.  Ίσως έχει ξεπεραστεί η ανάγκη όλα να είναι διαχωρισμένα και κατηγοριοποιημένα,  ίσως να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε νέες έννοιες, ανεξάρτητα από το όνομα τους – τέχνη ή επιστήμη.


Σαν φωτογραφία, το «The Pattern Which Connects» παρουσιάστηκε στο Künstlerhaus Wien τον Ιούνιο και Ιούλιο 2013.


Για το X-Dream Festival στη Λευκωσία, ο Μichael Bachhofer κάνει δυο βήματα μπροστά.  Το έργο θα επεκταθεί και στη διάσταση του χρόνου και οι εικόνες θα αλληλεπιδράσουν με ήχο, όπου ο ίδιος θα συνεργαστεί με τον Tomash Ghzegovskyy. Ελπίζουν πως αυτό το πείραμα θα οδηγήσει σε νέες εμπειρίες στην κατανόηση μοτίβων που ενώνουν.



Πώς ξεκίνησε το πρότζεκτ


Η εικόνα, καθώς και το βιβλίο, προγραμματίστηκαν και δημιουργηθήκαν/γράφτηκαν στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο – Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Ανατομίας κατά τη διάρκεια του έτους φιλοξενίας του Bachhofer.


Η εποπτεία γινόταν μέσω τηλεπικοινωνίας και διαδικτυακών συνεδριάσεων των Bernd Kräftner και Virgil Widrich, ένα άλλο ενδιαφέρον πείραμα εξάλειψης της απόστασης των 10.000 περίπου χιλιομέτρων με τη βοήθεια νέας τεχνολογίας.


Για αυτό το έργο αναπτύχθηκε μια συσκευή που επιτρέπει πολύ ακριβή κίνηση του συστήματος καταγραφής (φωτογραφική και μικροσκόπιο με μεγάλη απόσταση λειτουργίας).


Τα τρία στάδια είναι σε θέση να κινούνται σε κλάσματα ενός μικρομέτρου και ελέγχονται από τον υπολογιστή. Η τελική εικόνα είναι 1.5 giga pixels και θα μπορούσε να τυπωθεί 3x6 μέτρασε 300 dpi, που προσφέρει πλούσια λεπτομέρεια, όπως τη γύρη πάνω στα λέπια του φτερού της πεταλούδας.


Ποιος είναι ο Michael Bachhofer


Φοίτησε σε έξι πανεπιστήμια και έχει μεταπτυχιακό στη βιολογία/εθνο-ιατρική οικολογία από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και Καλές Τέχνες και media arts / τέχνη και επιστήμη από το Angewandte. Για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο σπούδασε αισθητική και ιστορία της τέχνης / ανατομία της τέχνης, φωτογραφία και κέντο.

Το έργο του εστιάζει στην αλλαγή και επέκταση της ανθρώπινης αντίληψης εφαρμόζοντας τεχνολογικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις. Πολλά έργα αποτελούνται από εκατοντάδες και χιλιάδες μικρές εικόνες που σχηματίζουν μια μεγαλύτερη εικόνα και υποστηρίζουν μια (περισσότερο) ολιστική άποψη.


Χρησιμοποιεί εργαλεία και μεθόδους όπως μικρο-φωτογραφία, υπολογιστική απεικόνιση στη ραδιολογία, τεχνολογία φακών, τρανς και  υπνωτισμό, μετασχηματισμό χωροχρόνου, ανάλυση δικτύων και η δημιουργία ήχου χαμηλών συχνοτήτων και υποηχητικών κυμάτων.  Επικεντρώνεται στις θεωρίες και ερωτήσεις που αφορούν την αντίληψη -πραγματικότητα- αλήθεια και στους συσχετισμούς τέχνης και επιστήμης.

Είναι έντονα επηρεασμένος από τη φιλοσοφία και επιστημολογία του ριζοσπαστικού κονστρουκτιβισμού των Heinz von Foerster και Ernst von Glasersfeld.


Άλλες σημαντικές επιρροές στο έργο και τρόπο σκέψης του είναι οι Gregory Bateson, Alexandro Jodorowski, Bernd Kräftner, Haruki Murakami, Armin Prinz, Toru Takahashi, Nikola Tesla, Alexey Titarenko, Peter Weish και Virgil Widrich.

+ The Pattern Which connects, στο Ίδρυμα ARTos  στις 12 Δεκεμβρίου 2013 στις 20:30.


Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 22445455 και www.artosfoundation.org.