Νεοκλής Νεοκλέους: «Το Κουκλόσπιτο θέτει υπαρξιακά ερωτήματα»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 4.11.2019

Εκατόν σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ευρώπη, το εμβληματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, ανεβαίνει από τη Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου. «Ένας υπηρέτης του θεάτρου ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Ίψεν, μας έκανε πιο πλούσιους αφήνοντας την παρακαταθήκη του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Νεοκλής Νεοκλέους, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» για την παραγωγή που κάνει πρεμιέρα από τις 6 Νοεμβρίου, στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ.


Ένα έργο που πρωτο-παρουσιάστηκε το 1879 κι όμως «κουμπώνει» ακόμη στα δεδομένα μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Όχι μόνο κουμπώνει, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί και σύγχρονο έργο κατά τη γνώμη μου καθώς πραγματεύεται ένα θέμα το οποίο βλέπουμε δυστυχώς να συμβαίνει ακόμη.  Όλοι λίγο πολύ ζούμε μια ζωή η οποία δεν είναι εξ’ ολοκλήρου αυτή που θέλουμε, δεν είναι η ουσιαστική ζωή η οποία μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Κι όλη αυτή η ψεύτικη πραγματικότητα βιώνεται με ανθρώπους που μας περιβάλλουν είτε στις επαγγελματικές είτε στις προσωπικές μας σχέσεις. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στο έργο του Ίψεν, γι’ αυτό και μοιάζει στις μέρες μας πιο επίκαιρο από ποτέ.

koyklospito


Διαβάστε επίσης: Στο «Κουκλόσπιτο» μιλάμε κανονικά

Με ποιο τρόπο αντικατοπτρίζεται αυτή η «φυλακή» στο συγκεκριμένο έργο;

Η κεντρική ηρωίδα, η Νόρα, είναι αυτή που ζει σε αυτή τη φυλακή, στο κουκλόσπιτο, καθώς ζει σε ένα γάμο ο οποίος είναι βασισμένος σε μία πλαστή πραγματικότητα. Ο άντρας της, τον οποίο υποδύομαι, της κάνει ικανοποιεί όλα τα αιτήματά της που αφορούν υλικά αγαθά έτσι ώστε να την έχει υπό την επίβλεψή του, χωρίς ποτέ να λαμβάνει υπόψιν του τη δική της γνώμη. Η Νόρα από την άλλη πιστεύει σε ένα πολύ όμορφο κόσμο, όπου ένας άνθρωπος μπορεί ακόμα και να δώσει τη ζωή του για κάποιο άλλο από αγάπη. Όλα αυτά ωστόσο γκρεμίζονται μπροστά της από τον ίδιο της τον άντρα για ένα μόνο της στραβοπάτημα. Και τότε συνειδητοποιεί ότι δεν ξέρει πραγματικά ποια είναι και τι θέλει σε αυτό τον κόσμο. Αυτό είναι το ταξίδι της Νόρας.
Αυτά τα τεράστια έργα που αντέχουν μέσα στον χρόνο, δεν διδάσκουν, μόνο θέτουν ερωτήματα προς τον καθένα μας, γιατί στο κέντρο είναι ο άνθρωπος

Τι διδάσκει στους θεατές το συγκεκριμένο έργο;

Αυτά τα τεράστια έργα που αντέχουν μέσα στον χρόνο, δεν διδάσκουν, μόνο θέτουν ερωτήματα προς τον καθένα μας, γιατί στο κέντρο είναι ο άνθρωπος. Μέσω ενός ποιητικού λόγου ο θεατής μπαίνει βαθιά στις ψυχές των ηρώων. Αυτό κάνει η ποίηση, πάει κάτω στο μεδούλι, δεν ασχολείται με την επιφάνεια, αλλά με την αλήθεια των ανθρώπων. Έτσι ο θεατής αρχίζει να βλέπει κομμάτια του εαυτού του επί σκηνής με αληθοφάνεια και καλείται να απαντήσει στα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αύρα Σιδηροπούλα, τα σκηνικά/κοστούμια ο Γιώργος Τενέντες, την μουσική σύνθεση ο Βάνιας Απέργης, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Αλεξάντερ Γιότοβιτς και τα video art η Άρτεμις Τζάβρα Bulloch.

Βοηθός σκηνοθέτη η Μαρία Χατζηστυλλή.

Επί σκηνής θα δούμε τους Βασιλική Κυπραίου, Νεοκλή Νεοκλέου, Θανάση Δρακόπουλο, Φώτη Αποστολίδη, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρία Πόβη και Λεωνίδα Έλληνα.

+ Πρεμιέρα στις 6 Nοεμβρίου 2019, στις 20:30 στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ [Φραγκλίνου Ρούζβελτ, Λεμεσός]. Παραστάσεις στις 8, 9, 12, 15, 16 Νοεμβρίου 2019 στις 20:30 και 10, 17 Νοεμβρίου 2019 στις 18:30 | Λευκωσία: 20, 21, 22 Νοεμβρίου 2019 | 20.30 | Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ) Πληροφορίες: 25877827

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον