«Ο Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.11.2022
Πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου 2022 η ώρα 20:30 στο Θέατρο ΕΘΑΛ στη Λεμεσό.

Ο Λοχαγός Άντολφ Λάσσεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη γυναίκα του Λάουρα με αφορμή το μέλλον της κόρης τους Βέρθας. Όταν η Λάουρα σπέρνει την αμφιβολία στο μυαλό του «Πατέρα» ότι η Βέρθα δεν είναι πραγματικό του παιδί, η διαφωνία εξελίσσεται σε πόλεμο ανάμεσα στα δύο φύλα και κορυφώνεται σε μια θανάσιμη μάχη μέχρι τέλους… με απροσδόκητες συνέπειες για τις ζωές όλων!

Το έργο

«Με εξέπληξε ιδιαίτερα που γνώρισα ένα έργο όπου η δική μου αντίληψη για τον έρωτα - ως πολεμικό όπλο που εκπορεύεται από το θανάσιμο μίσος ανάμεσα στα φύλα - εκφράζεται μεγαλειωδώς» έγραφε σε επιστολή του ο Νίτσε προς τον Στρίντμπεργκ για τον «Πατέρα».

Πρόκειται για ψυχολογικό δράμα του 19ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί καίρια ως σύγχρονη τραγωδία. Τα θέματα που βασάνιζαν τον Στρίντμπερκ αλλά και την κοινωνία της εποχής εκείνης…η αιώνια διαμάχη των δύο φύλων…ο γάμος, οι συγκρούσεις μέσα σε αυτόν και η διάλυση του…οι κοινωνικές αντιλήψεις για τον ρόλο του καθενός…η εξουσία για το παιδί και ποιος αναλαμβάνει τις αποφάσεις για το μέλλον του…παραμένουν πάντα επίκαιρα και αποτελούν ακόμα και σήμερα μέρος της δημόσιας συζήτησης στις κοινωνίες του 21ου αιώνα.

Στο σαλόνι της οικογένειας του Ίλαρχου μαίνεται ένας πόλεμος υπόγειος που ξεσπά μπροστά στα μάτια των θεατών, τόσο οικείος σε σύγχρονες οικογενειακές δομές. Ο Πατέρας και η Μητέρα είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο αφοσιωμένοι στις αντιλήψεις τους που αρνούνται να κάνουν συμβιβασμούς, να συνθηκολογήσουν και να βρουν τη χρυσή τομή στα προβλήματα της οικογένειας τους.

Η αμφιβολία, ως όπλο στα χέρια της μητέρας σε αυτόν τον αέναο πόλεμο των δύο φύλων, φωλιάζει βαθιά μέσα στον πατέρα. Αμφιβολία τόσο μύχια η οποία – ακόμα και σήμερα που μπορεί να αρθεί με τη βοήθεια της επιστήμης – κλονίζει ανεπιστρεπτί τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σχέσεις που πάντοτε δημιουργούσαν και δημιουργούν θύτες και θύματα. Προσωπικά δράματα που τα βλέπουμε καθημερινά πια στα δελτία ειδήσεων και τα ΜΚΔ.

4377641821029505 2221222

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Nehir Demirel

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική σύνθεση/επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Çaḡkan Cevdet Gökcev

Στο ρόλο του Πατέρα ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος

Επί σκηνής: Πέννυ Φοινίρη, Χρήστος Γρηγοριάδης, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Μεσαρίτη, Μιχάλης Χρίστου και η Ιωάννα Σιαφκάλη.

Πρεμιέρα:

18 Νοεμβρίου 2022| 20:30

Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ / Technohoros ETHAL

Παραστάσεις:

Λεμεσός: Θέατρο ΕΘΑΛ

19 & 25 Νοεμβρίου 2022 | 20:30

20 και 27 Νοεμβρίου 2022 | 18:30

Λευκωσία: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας / Nicosia Municipal Theatre

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας / Nicosia International Festival

22 Νοεμβρίου 2022 │ 20:30

Theatro Dentro

01, 02, 03 Δεκεμβρίου 2022 | 20:30

04 Δεκεμβρίου 2022 | 18:30

Τηλέφωνο: 25877827

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και στα Stephanis - Electronics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»