Η χρονιά που φτιάξαμε Υφυπουργείο Πολιτισμού

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 2.1.2023
Μια ματιά στα πολιτιστικά δρώμενα του 2022

Χρονιά ορόσημο για τον πολιτισμό ήταν το 2022, αφού αποκτήσαμε επιτέλους Υφυπουργείο Πολιτισμού. Η επιλογή του Γιάννη Τουμαζή αποδείχθηκε από τις πιο… σοφές αποφάσεις που πήρε ποτέ η κυβέρνηση, έστω και στην τελευταία της χρονιά. Ο Τουμαζής είχε να διαχειριστεί έναν σωρό τομείς και έπρεπε να βάλει σε τάξη ένα υφυπουργείο το οποίο μόλις δημιουργήθηκε. Και μέχρι να αναλάβει δράση αλλά και επίσημα τα καθήκοντά του, πέρασε αρκετός χρόνος για να μπορέσει να κάνει όσα θα ήθελε ή τουλάχιστον όσα θα μπορούσε. Έβαλε όμως τις βάσεις και συνάντησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσει να πάρει μπρος το υφυπουργείο που αποκτήσαμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο. Το δυστύχημα στην υπόθεση είναι πως είχε μόνο ελάχιστο χρόνο μπροστά του, αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του, όπως πολλά στελέχη της παρούσας κυβέρνησης, αφού ήταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Το 2022 ήταν μια χρονιά ακόμη στην οποία η Συμφωνική Ορχήστρα μπήκε σε νέα εποχή με τον Γκίντερ Νόιχολντ, ο ΘΟΚ κατοχύρωσε και δικαστικά το δικαίωμα να δίνει τις χορηγίες στα θέατρα, οι οποίες όμως χορηγίες έφεραν για ακόμα μία χρονιά αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί τρία τουλάχιστον θέατρα κινδύνευσαν με λουκέτο, με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή να αναλαμβάνει δράση και να βάζει στην ουσία πλάτη ώστε να παραμείνουν ενεργά στα θεατρικά δρώμενα του τόπου. Η Λάρνακα απέκτησε ξανά το αρχαιολογικό της μουσείο, ενοποιεί τους αρχαιολογικούς της χώρους, ενώ στη Λεμεσό δρομολογείται η πρόταση για το δικό της αρχαιολογικό μουσείο. Παράλληλα, σημειώνουμε και τις βραβεύσεις που υπάρχουν κάθε χρόνο ως επιστέγασμα της προσπάθειας των καλλιτεχνών. Σημειώνουμε και την επιστολή-διαμαρτυρία των καλλιτεχνών για την ελλιπή στήριξη που υπήρχε από το κράτος, αλλά και την προσπάθεια για να θεσπιστεί επιτέλους το καθεστώς του καλλιτέχνη. Και φυσικά τη χρονιά που πέρασε είχαμε και αρκετές διακρίσεις συμπατριωτών μας σε διεθνή φεστιβάλ, δείχνοντας πως κάτι γίνεται στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Το 2022 ήταν όμως και μια χρονιά που χάσαμε σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού στην Κύπρο.

Τι περιμένουμε άλλο το 2023; Το πιο σημαντικό είναι πως το 2022 μας αποχαιρετά με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου, μια πολύ σημαντική επένδυση, τη μεγαλύτερη που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 144 εκατομμυρίων ευρώ. Ένας χώρος 27.000 τετραγωνικών μέτρων αρκετός για έξι χιλιάδες εκθέματα και 23.000 τετραγωνικά μέτρα εξωτερικών χώρων με πλατεία. Το μουσείο θα εκτείνεται σε τρεις κτηριακούς όγκους με τις επωνυμίες Τόπος, Θάλασσα, Ιστορία. Το 2023 αναμένεται ένα έτος με σημαντικές εξελίξεις στον χώρο του πολιτισμού αφού τον Ιανουάριο κιόλας θα τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος του μουσείου με στόχο να παραδοθεί το έργο το 2026. Και φυσικά, το 2023 θα έχουμε (;) νέο υφυπουργό Πολιτισμού, ο οποίος αν αλλάξει θα πρέπει να συνεχίσει το έργο του Γιάννη Τουμαζή. Και τέλος, σημειώνουμε και το δικαίωμα που έχει η κυβέρνηση (όποια και αν είναι η νέα) να αλλάξει όλα τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, έστω και αν λήγει ή όχι η θητεία τους. Φυσικά, δύσκολα θα τα δούμε να αλλάζουν, αφού θεωρείται πως θα προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς στον Συναγερμό μια αλλαγή στα συμβούλια και μάλλον δεν θα ήθελε αυτόν τον πονοκέφαλο μια ενδεχόμενη δεξιά κυβέρνηση. Ακολουθεί ένα αλμανάκ στα πολιτιστικά γεγονότα στην Κύπρο το 2022 και το πλούσιο αφιέρωμα δείχνει πως όντως έγιναν σημαντικά πράγματα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Φοινικικές επιγραφές ήρθαν στο φως στο Αρχαίο Κίτιον

Εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η φετινή ανασκαφική περίοδος στο Αρχαίο Κίτιον. Η ανασκαφή στη θέση Παμπούλα στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκε για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων εντός του Οκτωβρίου του 2021 από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή του ΜΕΑΕ-CNRS-Πανεπιστημίου Lyon 2, υπό την διεύθυνση της δρος Σαμπίν Φουριέ.

Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή στον Άγιο Σωζόμενο

Την περαιτέρω αποκάλυψη του αρχιτεκτονικού ιστού του οικισμού στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου, ο οποίος αποτελείτο από σύμπλεγμα εργαστηριακών εγκαταστάσεων, είχε στόχο η φετινή ανασκαφική περίοδος που διήρκεσε από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών στη θέση Άγιος Σωζόμενος-Τζίρπουλος, που έγιναν υπό τη διεύθυνση της πρώην εφόρου Αρχαιοτήτων Δέσποινας Πηλείδου, ανακοινώθηκαν μαζί με τη λήξη αυτών του Προγράμματος «Επισκόπηση και ανασκαφές στην περιοχή Αγίου Σωζόμενου» (ASESP), το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΣΟΚ: Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ο Γκίντερ Νόιχολντ

Ο διεθνούς φήμης Αυστριακός αρχιμουσικός Γκίντερ Νόιχολντ είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής-μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, όπως ανακοίνωσε το ΙΣΟΚ. Η επιλογή του έγινε κατόπιν προκήρυξης και μετά από μεγάλο αριθμό αιτήσεων και πολλαπλών σταδίων διαδικασίας επιλογής. Σύμφωνα με το ΙΣΟΚ, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία και τιμή για την ορχήστρα και τη χώρα μας να έχει τέτοιας εμβέλειας προσωπικότητες στον χώρο της μουσικής και στον χώρο του πολιτισμού γενικότερα.

Άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

Έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, το οποίο παρουσιάζει εκθέματα από την πλούσια ιστορία της πόλης και της επαρχίας. Το μουσείο λειτουργεί Τρίτη με Κυριακή, 9:00-16:30, με ελεύθερη είσοδο. Το κτήριο αναβαθμίστηκε ώστε να στεγάζει με περισσότερη ασφάλεια τις αρχαιότητες αλλά και για να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις στους επισκέπτες και να είναι όλοι οι χώροι του προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.

Σκαπάνη στη Μαλούτενα

Ένας κεντρικός αποχετευτικός αγωγός σε καλή κατάσταση διατήρησης, λαξευμένος στον βράχο και καλυμμένος με λίθινες πλάκες, ήταν μεταξύ των ευρημάτων από τις ανασκαφικές της πολωνικής αρχαιολογικής αποστολής στη Νέα Πάφο για το 2021. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ανασκαφικής περιόδου του έτους 2021 των Πανεπιστημίων Βαρσοβίας και Κρακοβίας σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας στην Κάτω Πάφο υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ευδοξίας Παπουτσή-Βλάντικα.

Εκτός Μπιενάλε Βενετίας η Κύπρος

Ο επίλογος ενός προδιαγεγραμμένου φιάσκου γράφτηκε μετά την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ ότι η Κύπρος δεν θα εκπροσωπηθεί στην Μπιενάλε Βενετίας 2022. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι υιοθετούνται στο εξής διεργασίες σε νέα βάση, ενώ θα διεξαχθεί εσωτερική διοικητική έρευνα. Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΝ επικαλέστηκε στην ανακοίνωση ως αιτίες τους περιορισμούς που ίσχυαν και δυσχέρειες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά παραδέχθηκε ότι έγιναν και ελλιπείς χειρισμοί.

4418869053967376 Screenshot 2023-01-02 at 10.09.36 AM

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Λουίζα Παπαλοΐζου

Μεγάλη στιγμή για την κυπριακή λογοτεχνία ήταν η βράβευση της Λουίζας Παπαλοΐζου με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2021 της Ελλάδας για το βιβλίο της «Το Βουνί», εξ ημισείας με τον Νίκο Δαββέτα για το έργο του «Άντρες χωρίς άντρες». Ο τελευταίος Κύπριος που σημείωσε ανάλογο επίτευγμα ήταν ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος τιμήθηκε το 1996 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Μεθιστορία».

«Οι ηθοποιοί είμαστε υπέροχοι»

Τα λόγια του Σπύρου Σταυρινίδη που τιμήθηκε για την προσφορά του σημάδεψαν την τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ. «Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους μου ότι κάνουμε το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου», σημείωσε, και κατέληξε: «Οι ηθοποιοί γευόμαστε τις λέξεις, δίνουμε ζωή στις λέξεις, ζωντανεύουμε τα οράματα των συγγραφέων. Είμαστε υπέροχοι». Το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς έλαβε ο Αντώνης Γεωργίου για το έργο του «Σε κρίσιμη κατάσταση», το οποίο παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη και το Βραβείο Νέας Δημιουργού της Χρονιάς η ηθοποιός Χριστίνα Παπαδοπούλου για τις ερμηνείες της στις παραγωγές «Εσμέ» του Σπύρου Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και «STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο» του Στ. Σταύρου, σε σκηνοθεσία Κ. Σιλβέστρου.

Και εγένετο Υφυπουργείο Πολιτισμού

Ψηφίστηκε σε νόμο κατά πλειοψηφία σήμερα η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου 2022. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, με το Σώμα να ξεπερνά τον σκόπελο της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών, που αποτέλεσε σημείο τριβής, υιοθετώντας την προφορική υποτροπολογία του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε τροπολογία του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα για ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων από την 1η Ιουλίου 2023.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Βραβείο ειρήνης στη Δικοινοτική Χορωδία από ίδρυμα στη Στοκχόλμη

Το Βραβείο Ειρήνης του ιδρύματος Edita και Ira Morris Hiroshima Peace and Culture Foundation στη Σουηδία απονεμήθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση, λόγω κορωνοϊού, στη Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη-Λένα Μελανίδου στις 2 Απριλίου. Η χορωδία ταξίδεψε στη Στοκχόλμη με αφορμή πρόσκληση του συνδέσμου Κυπρίων που ζουν στη Σουηδία για την εκδήλωση «Ημέρα της Κύπρου» και η τελετή απονομής του βραβείου του σουηδικού ινστιτούτου έγινε την ίδια μέρα με την προαναφερθείσα εκδήλωση.

Νέα σύνθεση για τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου

Νέα σύνθεση έχει πλέον η Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό δύο νέων αριστίνδην μελών, του δημοσιογράφου Απόστολου Κουρουπάκη και του συγγραφέα Γιώργου Τριλλίδη. Η απόφαση λήφθηκε μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και μετά την ολοκλήρωση της θητείας των αριστίνδην μελών Ελένης Νικήτα και Γιώργου Σαββινίδη.

Film Days: Θρίαμβος για τις ταινίες «.dog» και «Utama»

Με μεγάλους νικητές τις ταινίες «.dog» και «Utama» έπεσε η αυλαία στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2022 το Σάββατο 16 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, σε μια όμορφη τελετή που είχε επετειακό χαρακτήρα. Η ταινία της Γιάννας Αμερικάνου «.dog» έλαβε στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού Τμήματος Κυπριακών Ταινιών τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, καθώς επίσης και Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του νεαρού πρωταγωνιστή της Δημήτρη Κίτσου. Η ταινία του Βολιβιανού σκηνοθέτη Alejandro Loayza Grisi «Utama» έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images, καθώς επίσης και το Βραβείο Κοινού.

Ο Γιάννης Τουμαζής υφυπουργός Πολιτισμού

Τον διευθυντή του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και τέως πρόεδρο του ΘΟΚ Γιάννη Τουμαζή επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα για τη θέση του πρώτου υφυπουργού Πολιτισμού στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γιάννης Τουμαζής ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουλίου. Σε δήλωσή του ο νεοδιορισθείς ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο που τον επέλεξε ως υφυπουργό Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο.

Σπάνιες σαρκοφάγοι στο Μουσείο της Λάρνακας

Η τυχαία ανακάλυψη δύο σπάνιων σαρκοφάγων, τεράστιας αρχαιολογικής αξίας, στην περιοχή της Μητρόπολης ήταν η αφορμή για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας, που ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Οι δύο εντυπωσιακές σαρκοφάγοι, μαζί με άλλες τρεις, εκτίθενται σε ειδική αίθουσα και αποτελούν πλέον το σήμα κατατεθέν του μουσείου, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες.

ΜΑΪΟΣ

Βραβείο GSC 2022 στον Χάρη Ζαμπαρλούκο

Στον Κύπριο διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Ζαμπαρλούκο για την κινηματογράφηση της ταινίας του Κένεθ Μπράνα «Belfast» απονεμήθηκε το Βραβείο GSC 2022 της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών. Η απόφαση ελήφθη μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC). Το δ.σ. του GSC συνεχάρη τον Χάρη Ζαμπαρλούκο BSC, GSC για τη βράβευσή του.

Έκθεση έφερε στο φως το έργο της γλύπτριας Παυλίνας Παυλίδου

Ερευνητική έκθεση για την Κύπρια γλύπτρια Παυλίνα Παυλίδου (1924-1990), το έργο της οποίας παραμένει αθέατο και άγνωστο στο κυπριακό κοινό, παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου στο Γκαράζ. Η έκθεση «Η Γλύπτρια: Παυλίνα Παυλίδου» ήταν η πρώτη επιμελημένη παρουσίαση της δουλειάς της Παυλίδου στην Κύπρο και παρουσίασε 32 χρόνια μετά τον θάνατό της, το τόσο σπουδαίο και διαχρονικό της έργο.

Σπουδαία διάκριση στις Κάννες για ταινία κυπριακής συμπαραγωγής

To Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε η ταινία της Μάχα Χατζ «Mediterranean Fever», η οποία είναι συμπαραγωγή Παλαιστίνης, Γερμανίας, Γαλλίας και Κύπρου. Η ταινία της παλαιστινιακής καταγωγής Ισραηλινής σκηνοθέτριας Μάχα Χατζ χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Μειοψηφικών Παραγωγών της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου του ΥΠΑΝ. Στη συμπαραγωγή συμμετείχαν μεταξύ άλλων από πλευράς Κύπρου ο Μάριος Πιπερίδης, η Τζανίν Τέρλινγκ, ο Ζήνων Χατζηπαύλου, αλλά και ο Ανδρέας Αντωνίου που υπέγραψε τον σκηνογραφικό σχεδιασμό.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας

Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται στην Κύπρο οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας (17-19 Ιουνίου 2022) με θέμα «Ραντεβού με την Ιστορία!», όπως ανακοίνωσε η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO. Πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 2010 από τη Γαλλία, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, η οποία ανέθεσε τον συντονισμό στο National Institute for Preventive Archaeological Research (INRAP).

Συμφωνία Κύπρου - ΗΠΑ για περιορισμούς στις εισαγωγές αρχαιοτήτων

Συμφωνία σχετικά με την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπεγράφη μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε συμβολικά στο Κυπριακό Μουσείο, έναν χώρο όπου φιλοξενούνται μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές κυπριακές αρχαιότητες, χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Κύπρου.

Ανανεωμένο Μουσείο «Κώστας Καϊμακλιώτης»

Υπογράφηκε το συμβόλαιο ανακατασκευής και συντήρησης του κτηρίου που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Καϊμακλιώτης» του Δήμου Αραδίππου. Η εργοληπτική εταιρεία «Χαράλαμπος Στρατουράς Ltd» που ανέλαβε το έργο, ξεκίνησε αμέσως τις εργασίες με στόχο την παράδοσή του μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Καϊμακλιώτης» αποτελείται από ισόγειο, ανώγειο και αυλή. Κύριος στόχος της λειτουργίας του μουσείου είναι η ανάδειξή του ως πρότυπου κέντρου διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της κυπριακής λαογραφικής παράδοσης.

Πρόταση για επέκταση του 1% στον εμπλουτισμό κτηρίων

Στην αυστηροποίηση της εφαρμογής του νόμου περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης, αλλά κυρίως στην επέκτασή του, προσέβλεπε τροποποιητική πρόταση νόμου που προωθήθηκε στη Βουλή. Το ΑΚΕΛ ζήτησε τροποποίηση και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι ο υφιστάμενος νόμος προνοεί ότι ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το 1% του συνολικού κόστους ανέγερσης οποιουδήποτε δημόσιου κτηρίου πρέπει να διατίθεται για τον εμπλουτισμό του με έργο τέχνης.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ανέλαβε και επίσημα ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού του πρώτου υφυπουργού Πολιτισμού της Δημοκρατίας Γιάννη Τουμαζή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. «Ποταμός» ο Πρόδρομος Προδρόμου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου.

Ενάλιο Αρχαιολογικό Πάρκο

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμενικά έργα της Ανατολικής Μεσογείου, το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας, επανασυστήθηκε στο ευρύ κοινό, φιλοξενώντας το πρώτο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο στην Κύπρο. Η παρουσίαση του έργου στο κοινό έγινε το Σάββατο 9 Ιουλίου, μεταξύ των ωρών 08:30-12:30. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κολυμβητική ξενάγηση στις 9 π.μ., φέρνοντας μαζί τους μάσκα, αναπνευστήρα και πέδιλα.

Κούριο: Στο φως εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού αγοριού

Το μαρμάρινο άγαλμα ενός νεαρού αγοριού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου. Το άγαλμα εντοπίστηκε ριγμένο μπρούμυτα κάτω από ογκόλιθους και από αυτό απουσιάζουν ο καρπός και τα δάχτυλα του δεξιού χεριού, το αριστερό πόδι από το σημείο του γοφού και το δεξί πόδι από το σημείο του γονάτου. Τα μαλλιά του σχηματίζουν κυματιστούς βοστρύχους, ενώ στο πάνω μέρος της κεφαλής συγκρατούνται με λεπτή ταινία. Ο κορμός του ακολουθεί φυσιοκρατική απόδοση με ελαφρά εξόγκωση της κοιλιάς και του ομφαλού.

Η ποίηση της Ρ. Σταύρου στα αμερικανικά γράμματα

Αναγνώριση παγκόσμιας εμβέλειας έτυχε η ποίηση της Κύπριας λογοτέχνιδας Ρούλας Ιωαννίδου Σταύρου, αφού σημαντικός αμερικανικός εκπαιδευτικός εκδοτικός οίκος επέλεξε ποιήματά της που περιέλαβε σε διδακτικό βιβλίο για τη διδασκαλία της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας για τους φοιτητές αγγλόφωνων κολεγίων. Όπως ανέφερε ανακοίνωση της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, στο βιβλίο περιλαμβάνονται σημαντικοί λογοτέχνες παλαιότερων και νεότερων εποχών από όλο τον κόσμο όπως ο Φραντς Κάφκα και ο Τ. Σ. Έλιοτ.

Νέα πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ η Αθηνά Αντωνιάδου

Το ΕΚΑΤΕ εξέλεξε το νέο του διοικητικό συμβούλιο για την περίοδο 2022-2025 κατά την τελευταία του συνεδρία που έλαβε χώρα στις 3 Ιουλίου. Η εικαστικός Αθηνά Αντωνιάδου ήταν η νέα πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια. Η απερχόμενη πρόεδρος Κατίνα Κώστα ανέλαβε τη θέση της αντιπροέδρου. Ταμίας εξελέγη η Φρόσω Ανδρέου και γραμματέας η Κατερίνα Σταύρου. Μέλη του δ.σ. είναι επίσης οι Γεωργία Μιχαηλίδου, Κάτια Σαββίδου, Δημήτρης Νεοκλέους, Δέσποινα Φυσέντζου και Μαρία Ιωάννου (αναπληρώτρια).

4418869983024076 Screenshot 2023-01-02 at 10.09.48 AM

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ολοκληρώθηκε διαγωνισμός για στέγαστρα ψηφιδωτών στη Νέα Πάφο

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Getty Conservation Institute των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μετά από μια πολυετή διαδικασία, στο πλαίσιο κοινού διεθνούς διαγωνισμού που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2019 για τον σχεδιασμό στεγάστρων για τα ψηφιδωτά και άλλα ευαίσθητα αρχαιολογικά κατάλοιπα στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου, ο οποίος αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο νικητής του διαγωνισμού ήταν το αρχιτεκτονικό γραφείο Hugh Broughton Architects.

Κάηκε το σπίτι του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου

Το σπίτι του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου στο χωριό Πελαθούσα κάηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη νότια πλευρά της κοινότητας και η οποία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με την έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, το τουρκοκυπριακό σπίτι που ήταν παραχωρημένο στον γνωστό σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υφυπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου επισκέφθηκαν τον δημιουργό.

Δύο οι προσφορές για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

Έκλεισε στις 30/08 η διαδικασία των προσφορών για κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορούσε την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν δύο προσφορές για το «Νέο Κυπριακό Μουσείο», ως ακολούθως: IACOVOU - CYFIELD JOINT VENTURE €120.938.000 πλέον ΦΠΑ και ATLAS - CYBARCO - MAN JV €149.750.000 πλέον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας και άλλων παραγόντων παρατηρήθηκε ήδη καθυστέρηση ενός έτους στη διαδικασία.

Πανό για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Δεν κόπασαν οι σφοδρές αντιδράσεις σε θέατρα για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, που καταδικάστηκε πρωτόδικα για δύο βιασμούς. Αυτή τη φορά ανάλογη δράση έγινε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στον Πύργο Τηλλυρίας, στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ Αντί-Σκηνο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 27 Αυγούστου η ομάδα Τεχνών Θέατρο που παρουσίαζε την παράσταση «Λυσιστράτης Ανάγνωσμα» διάβασε ανακοίνωση, ενώ συντελεστής φόρεσε μια λευκή φανέλα που ανέγραφε «Βιαστής Είναι».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Cyprus Film Days: Αλλαγή σελίδας

Οι σκηνοθέτες και εκπαιδευτές κινηματογράφου Αργυρώ Νικολάου και Μάριος Λιζίδης είναι οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες. Η διοργάνωση ανακοίνωσε την αλλαγή σελίδας ευχαριστώντας τους αποχωρήσαντες καλλιτεχνικούς διευθυντές Τώνια Μισιαλή, Κώστα Κωνσταντινίδη και Μάριο Στυλιανού για την πολύχρονη και πολύπλευρη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και διεύρυνση του κινηματογραφικού αυτού θεσμού.

Αλλάζει το καθεστώς του καλλιτέχνη

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάθεση στην επίτροπο Νομοθεσίας της σύνταξης αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τα θέματα του καθεστώτος του καλλιτέχνη - δημιουργού που θα περιλάβει όλες τις κατηγορίες καλλιτεχνών και παραγωγών καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή πρόκειται, αφενός, για την κατοχύρωση της κοινωνικής και επαγγελματικής υπόστασης, το γνωστό καθεστώς του καλλιτέχνη, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των δημιουργών εδώ και δεκαετίες.

Όπιο 3300 ετών ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ίχνη οπίου ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ σε αγγεία που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες ταφής από τους αρχαίους Χαναναίους και αυτή είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις για τη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού στον κόσμο. Σημαντικό μέρος του εκτιμάται ότι εισήχθη συμπυκνωμένο από την Κύπρο. Τα άνω των 3300 ετών αγγεία, που έχουν σχήμα ανάποδου άνθους παπαρούνας, ανακαλύφθηκαν το 2017 σε ανασκαφή σε νεκρόπολη στο Τελ Γεχούντ στο κεντρικό Ισραήλ.

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Λάρνακας

Σε πορεία υλοποίησης μπήκε το εντυπωσιακό έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας, το οποίο θα αναδείξει τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό πλούτο της πόλης. Η πρόθεση ήταν να ενοποιηθούν μέσω ενός συστήματος πεζογεφυρών αρχαιολογικοί χώροι που συνδέονται με το αρχαίο Κίτιο, οι οποίοι βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους στο κέντρο της Λάρνακας. Την υλοποίηση του μεγάλου έργου ανέλαβε ο Δήμος Λάρνακας, ωστόσο το κόστος που εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ θα επωμιστεί το κράτος.

Χατζηγαβριήλ στο Ίδρυμα Λεβέντη

Η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ ανέλαβε από 1η Οκτωβρίου τη θέση της Διεύθυνσης του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Κύπρο μετά τη συνταξιοδότηση του Χαράλαμπου Μπακιρτζή. Η νέα διευθύντρια έχει μακρόχρονη συνεργασία με το Ίδρυμα -υπηρετώντας διαδοχικά έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης- και έχει πολλά να προσφέρει ανταποκρινόμενη στα νέα της καθήκοντα.

Κορυφαία χορεύτρια στην Όπερα της Βιέννης η Ιωάννα Αβραάμ

Μια μεγάλη βραδιά έζησε το βράδυ της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου η Κύπρια χορεύτρια Ιωάννα Αβραάμ, αφού προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια στη βαθμίδα του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Λίγο πριν, έλαμψε στον ρόλο της Τατιάνας στην παράσταση με το κλασικό μπαλέτο του Τζον Κράνκο «Ονιέγκιν». Η γεννημένη στη Λευκωσία χορεύτρια χρίστηκε Πρώτη Χορεύτρια (First Soloist) από τον διευθυντή του Μπαλέτου Μάρτιν Σλέπφερ, στην ανοιχτή σκηνή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.

Νέα ευρήματα στην Ερήμη

Νέα ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη διεθνούς ομάδας του Πανεπιστημίου της Σιένα, σε τμήμα του προϊστορικού οικισμού της Μέσης Εποχής του Χαλκού, στη θέση Ερήμη - Λαόνιν του Πόρακου. Σε τέσσερις σημαντικούς τομείς του οικισμού εστίασε η φετινή ανασκαφική περίοδος, με στόχο να διασαφηνιστούν όψεις της κοινωνικής ανάπτυξης της προϊστορικής αυτής κοινότητας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Η επιτυχία του «Αντίλογου» στην Κωνσταντινούπολη

Με σημαντικές, υψηλού συμβολισμού, διακρίσεις για μία ακόμα χρονιά το Θέατρο Αντίλογος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θέατρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη. Η παραγωγή «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» της πολυβραβευμένης Τουρκάλας συγγραφέως Φεριντέ Τσιτσέκογλου, σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης στο φεστιβάλ, ενώ η Χριστίνα Χριστόφια έλαβε το Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην παραγωγή με το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «1964», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου.

Βράβευση Γιώργου Τσαγγάρη στην Ουγγαρία

Βραβείο συνολικής προσφοράς από το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Ουγγαρίας Primanima απονεμήθηκε στον ιδρυτή και διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο «Όψεις του Κόσμου» Γιώργο Τσαγγάρη. Το βραβείο «My beloved Animation» αφορούσε την προσφορά στην τέχνη του ανεξάρτητου σινεμά animation από το Διεθνές Φεστιβάλ Primanima, που φέτος διεξήχθη για 10η φορά, από τις 5 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στο Μπουνταέρς, έξω από τη Βουδαπέστη στην παρουσία πολλών διεθνών και ντόπιων καλεσμένων.

Δάφνη και Δάκρυα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Η ταινία της Τώνιας Μισιαλή «Δάφνη» και η συγκλονιστική γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων «Τα Δάκρυα του Σηκουάνα» ήταν οι μεγάλοι νικητές του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Η απονομή έγινε στον εξωτερικό χώρο του Θεάτρου Ριάλτο, ύστερα από τις τελευταίες προβολές της διοργάνωσης. Το φιλμ της Τώνιας Μισιαλή θριάμβευσε στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα, κερδίζοντας το 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας (Νιόβη Χαραλάμπους).

Επετειακή έκδοση για τα 50χρονα του ΘΟΚ

Μέσα σε μια γεμάτη συγκίνηση, αναμνήσεις και χαμόγελα εκδήλωση παρουσιάστηκε η επετειακή έκδοση «Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 1971-2021, Μισός αιώνας θέατρο - Ένας κόσμος ολόκληρος». Η παρουσίαση της έκδοσης του ΘΟΚ και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ολοκλήρωσε έναν ευρύ κύκλο εορτασμών, αφιερωμένων στην 50χρονη ιστορία του οργανισμού.

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επέστρεψε στον ΘΟΚ

Η καταξιωμένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη επέστρεψε στη σκηνή του κρατικού θεάτρου μετά από 14 χρόνια και τους «Βρικόλακες» του Ίψεν, για να ερμηνεύσει έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο στο πολυβραβευμένο έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ «Αμφιβολία», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Ένα έργο-παραβολή για τα πολλαπλά πρόσωπα της αλήθειας, την γκρίζα ζώνη ανάμεσα στις προθέσεις και τις πράξεις, ανάμεσα στο καλό και το κακό, εκεί που φωλιάζει η αμφιβολία.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Κώστας Λυμπουρής και Μαρία Καντ ήταν οι μεγάλοι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021 στις κατηγορίες του μυθιστορήματος και της ποίησης αντίστοιχα. To Βραβείο Διηγήματος έλαβε ο Αντώνης Μπαλασόπουλος, το Βραβείο Δοκιμίου η Βασιλική Σελιώτη και το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη ο Μιχάλης Μαυροθέρης. Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά απονεμήθηκε στη Χρυσοθέμιδα Παπακωνσταντίνου, το Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Έφηβους στην Άντρη Αντωνίου και το Βραβείο Εικονογράφησης στη Χρύσω Χαραλάμπους.

Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος Παλαιού Δημαρχείου

Εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη σε έκταση συστηματική ανασκαφή που έγινε στην εντός των τειχών πόλη Λευκωσία, ο αρχαιολογικός χώρος του Παλαιού Δημαρχείου. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Ο χώρος βρίσκεται στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής, δίπλα από το νέο δημαρχείο της Λευκωσίας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Λεμεσό

Από τις 25 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του το Limassol Book Fair, η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου που διοργανώθηκε ποτέ στην Κύπρο. Στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, δίπλα από τον πολυσύχναστο περίβολο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λεμεσού και με κεντρικό θεματικό άξονα τις «Γέφυρες», η διοργάνωση υποδέχθηκε το κοινό μαζί με δεκάδες εκδότες, συγγραφείς και επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου.

Νέος πρόεδρος της ΣΟΚ ο Σταύρος Καττάμης

Ο Σταύρος Καττάμης διορίστηκε ως νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παίρνοντας τη θέση της Έλενας Μουζάλα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, νέα μέλη του ΙΣΟΚ διορίστηκαν οι Νικόλας Λαμπούρης και Μαρία Βασιλειάδου από τις 15 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2024.

Αλλαγές στην Ένωση Σκηνοθετών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Σκηνοθετών, η τέως πρόεδρος Έλενα Αλωνεύτη αποφάσισε να αποχωρήσει από το δ.σ. λόγω φόρτου εργασίας και προσωπικών υποχρεώσεων με ισχύ από το τέλος Οκτωβρίου. Η κενή θέση συμπληρώθηκε από τον πρώτο επιλαχόντα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών, τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χρίστου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Στις αρχές Νοεμβρίου αποχώρησαν η ταμίας Σοφία Τσαγγαρίδου και ο Σταύρος Παπαγεωργίου. Τα δύο αυτά μέλη αντικαταστάθηκαν όπως προβλέπει το καταστατικό με απευθείας ανάθεση εκ μέρους του δ.σ. από τους σκηνοθέτες Γιάννα Αμερικάνου και Έφη Μοδέστου.

Βραβείο Αρχιτεκτονικής στο Οινοποιείο Λαμπαδιστής

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα λόγω Covid, λειτούργησε ξανά ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής. Λόγω της πληθώρας των έργων, το έργο της επιτροπής ήταν δύσκολο και σε κάποιες κατηγορίες το βραβείο μοιράστηκε σε δύο έργα. Στην κατηγορία Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο το βραβείο μοιράστηκαν το Οινοποιείο Λαμπαδιστής στον Καλοπαναγιώτη, σχεδιασμένο από το γραφείο Ηρακλής Παπαχρίστου και η Πλατεία Ελευθερίας σχεδιασμένη από τον Χρήστο Πασά του γραφείου Zaha Hadid. Στην κατηγορία Νέου Αρχιτέκτονα το βραβείο μοιράστηκαν μία κατοικία σε Προσφυγικό Οικισμό, σχεδιασμένη από τον Κυριάκο Μιλτιάδους και η Κατοικία «Well 58» στη Μοσφιλωτή.

Επιστροφή στο συμπόσιο γλυπτικής

Ξεκίνησαν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στον χώρο του Πάρκου Γλυπτικής, μετά από δύο χρόνια, οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής του Δήμου Αγίας Νάπας, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο έλαβαν μέρος 13 καλλιτέχνες από επτά χώρες όπως Ρωσία, Ουκρανία, Ισπανία, Ιράν, Αρμενία, Πολωνία και Γαλλία, οι οποίοι φιλοτέχνησαν με κυπριακή πέτρα κυρίως, καθώς και με άσπρο μάρμαρο 20 περίπου έργα, η θεματογραφία των οποίων πηγάζει κυρίως από την ελληνική μυθολογία και τα έργα είναι μοντέρνας θεματολογίας και τεχνικής.

Πίθος ασυνήθιστου τύπου στην Κισσόνεργα

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας του 2022 στη θέση αυτή, υπό τη διεύθυνση της δρος Λίντι Κρου, διευθύντριας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών στη Λευκωσία (CAARI). Η θέση φαίνεται να συνδέεται με τον γειτονικό οικισμό Κισσόνεργα-Μοσφίλια της Νεολιθικής Περιόδου-Φάση Φιλιάς. Ο οικισμός στη θέση Κισσόνεργα-Σκαλιά εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1600 π.Χ., περίοδο μετάβασης προς την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Η έρευνα στην περιοχή έχει αποκαλύψει ότι ο οικισμός στη θέση Κισσόνεργα-Σκαλιά ιδρύθηκε στις αρχές της φάσης της Φιλιάς της Εποχής του Χαλκού, περίπου το 2500 π.Χ. και άκμασε μέχρι το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού, περίπου το 1750 π.Χ.

Δικαίωση Μάριου Ιωάννου Ηλία

Στις 30/11/2022 το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών έκρινε παράνομο τον πρόωρο τερματισμό της εργοδότησης του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή Μάριου Ιωάννου Ηλία, με αποτέλεσμα να του επιδικάσει σημαντικό ποσό αποζημίωσης. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Μάριος Ιωάννου Ηλία, γνωστός επαγγελματίας στον χώρο, απολύθηκε χωρίς κανέναν νόμιμο λόγο.

4418870652596157 Screenshot 2023-01-02 at 10.10.29 AM

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Προϋπολογισμός Υφυπουργείου Πολιτισμού

Ψηφίστηκε με αυξήσεις από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του υφυπουργείου ανέρχεται συνολικά στα €29.113.663. Οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις που αντιστοιχούν στο 47% του συνόλου του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τα χορηγικά προγράμματα αυξήθηκαν κατά 29%, ενώ για την ενίσχυση παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών το κονδύλι αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο, ποσοστό που αναλογεί σε αύξηση ύψους 62% περίπου.

Διεθνές Βραβείο Μπιενάλε Ποίησης στον Ανδρέα Γεωργαλλίδη

Ο Εκδοτικός Οίκος Il Filo di Arianna, με πρόεδρο τη Μαρίνα Φαντινούτι, απένειμε στον Ανδρέα Γεωργαλλίδη το Διεθνές Βραβείο Μπιενάλε Ποίησης 2022 (Premio Biennale Internazionale di Poesia 2022) για το έργο του «poco più vuoto» [ελάχιστα περισσότερο άδειο (εκδόσεις Kimerik, 2020)], σε μετάφραση της Ειρήνης Χαρή. Αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Το ΥΠΑΝ λογοκρίνει παράσταση του ΘΟΚ

Την απόφαση να αφαιρέσει μία ατάκα από την παραγωγή της Σκηνής 018 «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» υποχρεώθηκε να λάβει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, κατόπιν υπόδειξης από την Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό κόσμο, ενώ τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Πολιτισμού. Η συγκεκριμένη ατάκα στην αρχή της παράστασης ήταν η εξής: «Μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα άλλο αγόρι κι ένα κορίτσι ένα άλλο κορίτσι;». Η Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων του ΥΠΑΝ έλαβε την απόφαση να ξαναδεί την παράσταση μετά από διαμαρτυρία μητέρας μαθήτριας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας.

Κύπριοι, ΘΟΚ και Επίδαυρος

Το δ.σ. του ΘΟΚ έλαβε την απόφαση να προχωρήσει με συγκεκριμένο (αριστοφανικό) έργο και σκηνοθέτη εξ Ελλάδος, μετά από σειρά επαφών που είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Σάββας Κυριακίδης με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευγγελάτου. Οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν την αντίδραση μερίδας καλλιτεχνών στην Κύπρο που σημείωσαν ότι ο χειρισμός του οργανισμού για πιθανή συμμετοχή της Κύπρου στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου μπορεί να ερμηνευθεί ως «υποβιβασμός και παραγκώνιση Κύπριων δημιουργών, επιτρέποντας παρεμβάσεις στην αρχική πρότασή του».

Το '74 δεν είναι πια στην κυπριακή λογοτεχνία

Η μεγαλύτερη γιορτή της λογοτεχνίας διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και τα βραβεία απένειμε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής. Η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας που αφορούσαν τις εκδόσεις 2021 ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε στη νέα εποχή του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη θεματική των βιβλίων, ο καθηγητής Nεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Kύπρου Π. Βουτουρής ανέφερε πως είναι φανερό ότι το θέμα της εισβολής - κατοχής δεν είναι πια πρωτεύον. Ενώπιον της κριτικής επιτροπής τέθηκαν 172 συνολικά υποψήφια για βράβευση έργα τα οποία εκδόθηκαν κατά το 2021, έναντι 134 το 2020.

Τέλος εποχής για το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»

Την κατάργηση ουσιαστικά του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια» και τη μετεξέλιξή του σε ένα εξειδικευμένο χορηγικό πρόγραμμα για τη στήριξη φεστιβάλ τεχνών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού. Ο Γιάννης Τουμαζής παρουσίασε το Πρόγραμμα «ΚΥΠΡΙΑ - Χορηγικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Τεχνών», η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει σε πιλοτική βάση από το 2023 και στόχος του είναι να στηρίξει τον θεσμό της διοργάνωσης μονοθεματικών και πολυθεματικών φεστιβάλ τεχνών στο νησί.

Στήριξη θεάτρων για το Θυμέλη

Έκτακτη στήριξη δόθηκε τελικά στα Θέατρα Ένα, Ανεμώνα και Versus έπειτα από παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή. Τα τρία θέατρα είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους για τη χαμηλή χορηγία που πήραν από το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο υφυπουργός κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έκτακτη στήριξη των τριών θεάτρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Η Χορωδία Μουσικών Κύπρου στη Στοκχόλμη

Με πολύτιμες εμπειρίες και θετικότατες εντυπώσεις στις αποσκευές της επέστρεψε από τη Σουηδία η Χορωδία Μουσικών Κύπρου, η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο στην 3η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Στοκχόλμη, στον ναό Αδόλφου Φρειδερίκου. Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η Κύπρος ξεχώρισε μεταξύ 23 ευρωπαϊκών συμμετοχών. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετείχε στη μεγαλειώδη αυτή συναυλία, στην οποία έλαβαν μέρος φωνητικά και ενόργανα σύνολα από 22 χώρες της ΕΕ, ενώ τιμής ένεκεν φέτος εκπροσωπήθηκε και η μαρτυρική Ουκρανία.

EIKONA: The New Year 1896, José Guadalupe, Posada Mexican, metmuseum.

4418870871096407 Screenshot 2023-01-02 at 10.10.14 AM

Τα 10 πρόσωπα που «έφυγαν» το 2022

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Κίκα Ολυμπίου: Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου σε ηλικία 82 ετών η εκπαιδευτικός και διακεκριμένη συγγραφέας Κίκα Ολυμπίου, με σημαντική προσφορά στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Ασχολήθηκε με το διήγημα, την ποίηση, τη μελέτη της λογοτεχνίας, την κριτική και παρουσίαση βιβλίου και τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Λεύκιος Ζαφειρίου: Έφυγε σε ηλικία 73 ετών, ο Κύπριος λογοτέχνης και μελετητής Λεύκιος Ζαφειρίου, τιμημένος μεταξύ άλλων με κρατικά βραβεία αλλά και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Εμβληματική μορφή για την Ελληνική Φιλολογία, άφησε μεγάλη πνευματική κληρονομιά. Μόλις πρόσφατα, στις 29 Ιανουαρίου, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου της οποίας υπήρξε εκ των ιδρυτών, αποφάσισε να του απονείμει το βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης για το 2022 εκτιμώντας τη συνολική προσφορά του.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Αθανάσιος Παπαγεωργίου: Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος βυζαντινολόγος Αθανάσιος Παπαγεωργίου, εκ των πρωτεργατών της Κυπριακής Αρχαιολογίας.

Λέανδρος Αρβανιτάκης: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο γεννημένος στην Κύπρο ζωγράφος Λέανδρος Αρβανιτάκης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή το πόδι. Το 1991 ένα αυτοκινητικό του άλλαξε τη ζωή, προκαλώντας του τετραπληγία. Όντας παράλυτος στα άνω και κάτω άκρα άρχισε να ζωγραφίζει ξανά με το στόμα το 1998. Το 2001 έγινε μέλος της Διεθνούς Ένωσης. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Κύπρο και συμμετείχε σε ομαδικές.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Πολύβιος Νικολάου: Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο Πολύβιος Νικολάου, βραβευμένος ποιητής, αξιωματούχος της Δημοκρατίας και πρώην δημοσιογράφος του ΡΙΚ, από το 1968 έως το 1979. Ο Πολύβιος Νικολάου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941.

Γιώργος Μοράρης: Ο βραβευμένος Κύπριος ποιητής Γιώργος Μοράρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Γεννήθηκε το 1946 στη Λεμεσό και καταγόταν από οικογένεια καραβομαραγκών. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στην Αθήνα ως καθηγητής φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση μέχρι την αφυπηρέτησή του. Ποιήματα και δοκίμιά του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά ενώ ποιητικές του συλλογές βραβεύτηκαν τόσο από την Ακαδημία Αθηνών όσο και από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Μενέλαος Πήττας: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο καταξιωμένος Κύπριος φωτογράφος Μενέλαος Πήττας, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου για την Καλλιτεχνική Φωτογραφία «Φωτοδός». Ο γνωστός στους φίλους του ως Μελής υπηρέτησε την τέχνη της φωτογραφίας για περισσότερα από 37 χρόνια.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Λεωνίδας Μαλένης: Έφυγε από τη ζωή στις 12 Δεκεμβρίου από ανακοπή σε ηλικία 85 ετών ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Λεωνίδας Μαλένης, στιχουργός του άτυπου εθνικού ύμνου της Κύπρου «Χρυσοπράσινο φύλλο», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική βιβλίου και θεάτρου κ.ά. Ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.

Δώρα Κακουράτου: Απεβίωσε στις 13 Δεκεμβρίου στα 78 της χρόνια η γνωστή Κύπρια ηθοποιός Δώρα Κακουράτου, με μεγάλη αφοσίωση στην κυπριακή επιθεώρηση. Έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Το 1975, η Δώρα Κακουράτου δημιούργησε τον δικό της θίασο και ήταν η πρώτη Κύπρια ηθοποιός που τόλμησε αυτό το εγχείρημα. Η μία και μοναδική της συνεργασία με τον ΘΟΚ ήταν στην κωμωδία με το έργο του Μιχάλη Πιτσιλλίδη «Οσπολλάτε Αρκοντύναμεν» το 2006.

Γιώργος Σκοτεινός: Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός ζωγράφος της Αμμοχώστου Γιώργος Σκοτεινός. Ο μεγάλος ζωγράφος της Κύπρου μετά την προσφυγιά έζησε και δημιούργησε στην Αγία Νάπα συμβάλλοντας σημαντικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Αμμοχώστου. Μαζί με τους Χριστόφορο Σάββα, Ανδρέα Χρυσοχό, Κώστα Ιωακείμ, Στέλιο Βότση και Γιώργο Κυριάκου είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 34η Μπιενάλε Βενετίας το 1968, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στη σπουδαιότερη εικαστική διοργάνωση στον κόσμο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν

Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν

Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν

Σαν σήμερα ιδρύεται από τον Μάνο Χατζιδάκι η Ορχήστρα των Χρωμάτων

Σαν σήμερα ιδρύεται από τον Μάνο Χατζιδάκι η Ορχήστρα των Χρωμάτων

Σαν σήμερα ιδρύεται από τον Μάνο Χατζιδάκι η Ορχήστρα των Χρωμάτων

«ΚΑΡΜΕΛΑ»: Στόχος η διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς, λέει Αντιπρύτανης ΠΚ

«ΚΑΡΜΕΛΑ»: Στόχος η διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς, λέει Αντιπρύτανης ΠΚ

«ΚΑΡΜΕΛΑ»: Στόχος η διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς, λέει Αντιπρύτανης ΠΚ

Το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Το «μ» και τι συμβολίζει

Το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Το «μ» και τι συμβολίζει

Το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Το «μ» και τι συμβολίζει