Παράθυρο logo
Ένα πρωτόκολλο και δυο τρομάρες
Δημοσιεύθηκε 26.01.2015
Ένα πρωτόκολλο και δυο τρομάρες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Είναι ομολογουμένως σημαντικό το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΘΟΚ και Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας. Όχι φυσικά γιατί πρόκειται για την Ελλάδα. Πρόκειται για άλλο ένα ελληνόφωνο θεατρικό σχήμα και τίποτα δεν είναι πιο οικείο από την ίδια γλώσσα.


* Το σχόλιο της βδομάδας ήταν το «κάλιο αργά παρά ποτέ». Το είπε ο πρόεδρος του δ.σ. του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας κι έχει δίκαιο.


* Όμως, αλήθεια, τι κάνανε τόσο καιρό οι από δω πατριώτες και οι ‘εν Ελλάδι αδελφοί’ όλα αυτά τα χρόνια για τη συνεργασία των δύο θεάτρων; Φάγαμε στη μούρη την πατριδολαγνεία τους και δεν είδαμε και κανένα όφελος.


* Έριξαν, λοιπόν, την τζίφρα τους Τουμαζής, Χατζάκης και Στεφανάκης ώστε η συνεργασία των δύο θεάτρων Κύπρου και Ελλάδας να είναι πια θεσμική και όχι πρόσκαιρη. Και το ’καναν σε μια περίοδο που ως πολιτική θέση δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση.


* Βεβαίως από όλες τις δηλώσεις μια τρομάρα μάς έδωσε ο Σωτήρης Χατζάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, σχετικά με τις δηλώσεις του περί Ορθοδοξίας. Με αφορμή την πρώτη συνεργασία των δύο θεάτρων -και του Εθνικού του Ισραήλ μαζί- για τη δραματοποίηση επιστολών του Αποστόλου Παύλου, είπε τα εξής [που γράφτηκαν ήδη στην καθημερινή έκδοση αλλά πάρτε μια επανάληψη]:


* «Για όποιον σκεφτεί ‘γιατί επιλέξατε θρησκευτικό θέμα’ [σ.σ. για μας μιλάει], είναι διότι πιστεύουμε αδιατάρακτα ότι η Ορθοδοξία είναι συνεκτικός ιστός της Ρωμιοσύνης». Τρομάρα νούμερο ένα.


* «Είναι και μια δράση η οποία μπορεί να συμβάλει στην τόνωση και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού των τριών χωρών». Τρομάρα νούμερο δύο. Διότι λύσαμε το θέμα του πολιτιστικού τουρισμού και είπαμε να εξυπηρετήσουμε και τους ρασοφόρους.


* Την άποψη του Παραθύρου για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, πάντως, τη γράφει στη διπλανή σελίδα ο Γιώργος Κακούρης.


* Και ένα έκτακτο:


* ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Κύπριους εικαστικούς καλλιτέχνες για συμμετοχή στο Διεθνές Πρόγραμμα Φιλοξενίας [Residency] Καλλιτεχνών απευθύνουν ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκής Μεσογειακής Τέχνης [EMAA] και η θεατρική ομάδα Rooftop Theatre Group για τις 9-18 Φεβρουαρίου 2015.


* Το Residency πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος «Αντιπαράθεση μέσω Τέχνης: Η Σύγχρονη Τέχνη ως εργαλείο συμφιλίωσης στην Κύπρο» 2014-2017. Το Residency εποπτεύει ο γνωστός Κροάτης επιμελητής Branko Franceschi, υπό τον προτεινόμενο θεματικό τίτλο ‘Διεγείροντας τη Σύναψη’, ενώ τρεις Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, οι Ana Elizabet [Κροατία], Paul Devens [Ολλανδία] και Carl Michael von Hausswolff [Σουηδία] έχουν ήδη προσκληθεί και θα συμμετάσχουν στο Residency.


* Οι δύο Κύπριοι καλλιτέχνες θα επιλεγούν από τον επιμελητή μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση. Οι καλλιτέχνες έχουν στη διάθεσή τους 10 μέρες για να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή. Η απόφαση του επιμελητή θα τους κοινοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ομάδα των 5 συνολικά καλλιτεχνών υπό την εποπτεία του επιμελητή, και με τη στήριξη των συντονιστών του προγράμματος, θα φιλοξενηθούν στην εντός των τειχών Λευκωσία, θα ζήσουν και θα εργαστούν μαζί στο προτεινόμενο θέμα από τη και θα εκθέσουν το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα στις 18 Φεβρουαρίου. Η έκθεση θα παρουσιαστεί αρχικά στο EMAA Capital Art Centre και αργότερα στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας CVAR.


* Για πληροφορίες και το έντυπο της αίτησης συμμετοχής: www.art-
confrontation.com και στο facebook/ConfrontationThroughArt. Το πρόγραμμα συντονίζουν οι Οzgul Ezgin [ozgul.ezgin@gmail.com, τηλ: 00905338640418] και Αργυρώ Τουμάζου [argyro@toumazou.com, τηλ. 0035799317278]


* Όσοι διαβάζουν ‘Ένωσις’, παρακαλώ να μην αποταθούν για πληροφορίες.