Ο πολιτισμός μπήκε σε δράση;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 25.9.2022
Ο Γιάννης Τουμαζής συμπλήρωσε 77 μέρες στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και εμείς 77 λεπτά στην παρουσίαση του νέου του οράματος. Τι μας είπε και τι... καταλάβαμε

Τις πολιτικές που θα αναδείξουν το νεοσύστατο υφυπουργείο σε ισχυρό παράγοντα παραγωγής και προώθησης πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού δρ Γιάννης Τουμαζής. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο κ. υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας του υφυπουργείου και αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, την αναβάθμιση των κρατικών σχεδίων στήριξης, την προώθηση της πολιτιστικής αποκέντρωσης, την ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας και του πολιτιστικού τουρισμού και την ενίσχυση σημαντικών υποδομών.

Τι είπε αρχικά

«Έχουν ήδη περάσει 77 μέρες από την 4η Ιουλίου, την ημέρα που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το νέο υφυπουργείο. Σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τις πολιτικές, τα έργα και τις δράσεις μας, τα οποία έχουμε δρομολογήσει στο χρονικό αυτό διάστημα. Όπως ίσως γνωρίζετε, ήδη από το τέλος Απριλίου, οπότε και ανακοινώθηκε ο διορισμός μου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχω έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, οργανωμένους φορείς, σύνολα, αλλά και δημιουργούς και επαγγελματίες του πολιτισμού και έχω αφουγκραστεί τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους».

Τι περιμέναμε να ακούσουμε

Δεν ακούσαμε καμιά κουβέντα για το γεγονός πως τον Φεβρουάριο έχουμε προεδρικές εκλογές, άρα πολλά από αυτά που ανακοινώθηκαν είναι μάλλον ελπίδες πως θα δρομολογηθούν κάποια πράγματα. Ο υφυπουργός δεν είπε πως έχει στη διάθεσή του το πολύ τέσσερις μήνες, άρα θα πρέπει απλώς να δρομολογήσει κάποια πράγματα με την ελπίδα πως θα μπει το λιθαράκι για το νέο υφυπουργείο και θα μπορέσουν ή τουλάχιστον θα δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει και να δρομολογήσει νομοθεσίες και δράσεις όπως αυτές που ανακοινώθηκαν. Μίλησε ως υφυπουργός πενταετίας και όχι ως υφυπουργός… κάποιων μηνών. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Υπάρχει ελπίδα για την παραμονή του; Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχαν ιδιαίτερες αντιδράσεις για τον διορισμό του, μπορεί όμως μια άλλη κυβέρνηση, αν αυτή έρθει στην εξουσία, να παραδεχθεί πως ήταν σωστός ο διορισμός και να τον αφήσει στη θέση του;

Τι είπε για τη νομοθεσία του καλλιτέχνη

«Όλοι γνωρίζετε πως η κατοχύρωση των καλλιτεχνών ήταν η βασική προτεραιότητα, την οποία έθεσα με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Είχα διαδοχικές συναντήσεις με την επίτροπο Νομοθεσίας για το θέμα, αλλά και άκουσα πάρα πολλές απόψεις και θέσεις των δημιουργών. Έτσι, το υφυπουργείο μας υπέβαλε αμέσως πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο η οποία και εγκρίθηκε στη συνεδρία της 14ης Σεπτεμβρίου. Η πρόταση προνοεί την άμεση ανάθεση στην επίτροπο Νομοθεσίας της σύνταξης αναθεωρημένου Νομοσχεδίου για τα θέματα του καθεστώτος του καλλιτέχνη - δημιουργού που θα περιλάβει όλες τις κατηγορίες καλλιτεχνών και παραγωγών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων».

Τι καταλάβαμε

Πως είναι μια έξυπνη κίνηση να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά τους καλλιτέχνες. Είναι ένα καλό ξεκίνημα για έναν υφυπουργό να καταφέρει να διαχωρίσει το καθεστώς εργασίας και τι είναι αυτό που ορίζεται ως καλλιτέχνης, τι δικαιώματα έχει όταν απασχολείται αυτοτελώς ή τι πρέπει να κάνει όταν έχει μια συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας. Το έχει βάλει ως προτεραιότητά του, ονομάζεται… πολιτική να πάρεις μαζί σου τη βάση των ανθρώπων που έχεις υπό την εποπτεία σου, οπότε είναι μια έξυπνη κίνηση τακτικής για να καταφέρει να πάρει μαζί του τους καλλιτέχνες. Μάλιστα, έχει συνδυαστεί και με τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε να μπορέσει επιτέλους να μπει ένα πλαίσιο και στη χώρα μας, άλλωστε υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που τη συζητούμε εδώ και χρόνια…

Τι είπε για την επένδυση στον πολιτισμό

«Θα πρέπει να επενδύσουμε στον πολιτισμό, δηλαδή στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες του τόπου μας, οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να αποτελέσουν ακόμα πιο σημαντική πηγή εισοδήματος για την Κύπρο. […] Όπως όλοι γνωρίζετε, αυτές τις μέρες καταρτίζεται και προωθείται προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2023. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει ιδρυθεί με «ουδέτερο» προϋπολογισμό για το 2022. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους λειτουργούμε με τα υφιστάμενα κονδύλια των υπηρεσιών που έχουν ενταχθεί στο υφυπουργείο μας. Για το 2023 έχουμε υποβάλει τον δικό μας προϋπολογισμό».

Τι δεν μας είπε…

Δεν μας είπε καθόλου ποσά, παρόλο που μίλησε για επένδυση, αύξηση κονδυλίων, αύξηση στις χορηγίες, εκσυγχρονισμό των σχεδίων του προγράμματος «Πολιτισμός» για τις επιλέξιμες δαπάνες. Μας είπε πως πρέπει να βρει σε καλή μέρα τον υπουργό Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για τον προϋπολογισμό, ενώ δεν μας είπε ούτε καν πού κινείται ο προϋπολογισμός που έχει καταρτιστεί από πλευράς του υφυπουργείου ώστε να ξέρουμε πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι οι στόχοι του. Προφανώς και υπάρχουν… ελπίδες, υπάρχει όραμα, υπάρχει θέληση, προφανώς και όλοι στις συζητήσεις αντιμετώπισαν το υφυπουργείο θετικά αφού είναι ένα νέο υφυπουργείο που πρέπει να το δουν με… καλό μάτι (εκτός κι αν είσαι του Τμήματος Αρχαιοτήτων). Δεν μας είπε πόσο πάει το μαλλί, δηλαδή όσα ανέφερε εξαρτώνται από το κόστος και το πού θα κυμανθεί ο προϋπολογισμός του υφυπουργείου, άρα όλα είναι… υπό αίρεση. Κάποια στιγμή, αστειευόμενος, είπε πως ελπίζει πως θα βρει σε καλή μέρα τον κ. Πετρίδη, τον υπουργό Οικονομικών. Και του το ευχόμαστε.

ΕΙΚΟΝΑ: Αντρέας Καλλής, Living through This, 2012, Βίντεο, 02:05 min. | Μέρος της έκθεσης So Close Yet So Far Away | Contemporary Artists from Cyprus που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC 12 Ιαν-17 Μαρ. 2017 σε επιμέλεια Γιάννη Τουμαζή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ