Παράθυρο logo
Το Παρίσι θα τιμωρεί τους δημιουργούς των γκράφιτι: «Οι serial taggers δρουν ατιμώρητα για δεκαετίες»
Δημοσιεύθηκε 24.04.2025
Το Παρίσι θα τιμωρεί τους δημιουργούς των γκράφιτι: «Οι serial taggers δρουν ατιμώρητα για δεκαετίες»

Η αστυνομία και το δημαρχείο του κέντρου μιλούν για βανδαλισμούς και μέσω κάμερας παρακολούθησης, θα συλλαμβάνουν τους taggers.

Στην κεντρική Place de la République του Παρισιού, τα μεγαλοπρεπή λιοντάρια στους πρόποδες αγάλματος της Μαριάν είναι καλυμμένα με γκράφιτι.

Ομοίως, και κατά μήκος της κοντινής Boulevard Saint-Martin, ο κορμός κάθε πλατάνου έχει ψεκαστεί φέροντας πλέον, ένα όνομα, όπως η πρόσοψη των μεγαλοπρεπών πέτρινων πολυκατοικιών, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται πάνω από 200 χρόνια, είναι «μαρκαρισμένη» με αρχικά, ονόματα ή φράσεις. Η εικόνα δεν διαφέρει και για τα παγκάκια, τις ζαρντινιέρες, τις πόρτες, τα γραμματοκιβώτια και το βάθρο κάτω από την προτομή του Βαρόνου Τέιλορ, Άγγλο-Γάλλου θεατρικού συγγραφέα του 19ου αιώνα. Οτιδήποτε δεν κινείται, έχει δεχτεί την «υπογραφή» των taggers.

Τις τελευταίες ώρες όμως, στα σημεία αυτά υπάρχουν συνεργεία που επαναφέρουν τα μνημεία στην αρχική τους κατάσταση. Ο Ariel Weil, δήμαρχος της κεντρικής περιφέρειας της Γαλλίας που καλύπτει το 1ο έως το 4ο διαμέρισμα στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα ξεκίνησε «πόλεμο» εναντίον των «βανδαλιστών», όπως αποκάλεσε τους δημιουργούς πίσω από τα γκράφιτι.

Η εικόνα της Μαριάν ήταν η αφορμή για τον Weil να ξεκινήσει την «εκστρατεία» του. «Ζήτησα από την αστυνομία να χρησιμοποιεί κάμερες και θα κινούμαι νομικά κάθε φορά για να υπολογίζω το κόστος για την πόλη σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο Weil στη Le Parisien. «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι: το δημαρχείο, η αστυνομία και τα δικαστήρια. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η καταστροφή ενός δημόσιου κτιρίου δεν είναι τίποτα».

Ο François Louis, πρόεδρος μιας ένωσης Παριζιάνων που χρησιμοποιούν την επίσημη εφαρμογή DansMaRue του δημαρχείου για να αξιολογούν ζημιές και αντικοινωνική συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους, λέει ότι τα έχει ξανακούσει όλα αυτά. Είπε ότι μια βασική ομάδα περίπου 50 «serial taggers» είναι υπεύθυνη για τις μισές από τις ετικέτες σε όλη την πόλη και «δρα ατιμώρητα εδώ και δεκαετίες».

Παρίσι: «Θα εντοπίζουμε τους "serial taggers"»

«Κάποιοι από αυτούς τους κατά συρροή taggers συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθεροι και την επόμενη μέρα ξανακάνουν γκράφιτι. Κάποιοι βγάζουν φωτογραφίες ή βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους και τις αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενεργούν με πλήρη ατιμωρησία. Πρέπει να πιάσουμε αυτούς που το κάνουν ξανά και ξανά. Δεν θα έπρεπε να είναι πέρα από τις δυνατότητες της εθνικής αστυνομίας να ερευνήσει, στην πραγματικότητα είναι ανησυχητικά εύκολο. Θα έπρεπε να παίρνουν εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, να τις ταυτοποιούν με τα αρχεία του τηλεφωνικού δικτύου και να εντοπίζουν αυτούς τους κατά συρροή taggers», συνέχισε.

«Μπορείτε να φανταστείτε αν η Παναγία των Παρισίων είχε μαρκαριστεί; Όταν οι Gilets Jaunes έβαλαν ετικέτα στην Αψίδα του Θριάμβου έγινε πρωτοσέλιδο, οπότε γιατί αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να βανδαλίζουν το ιστορικό μνημείο στην Place de la République;», ξέσπασε.

Η αστυνομική αρχή του Παρισιού αναφέρει ότι ο αριθμός των υποθέσεων γκράφιτι που κλήθηκε να χειριστεί, αυξήθηκε κατά 51% τα τελευταία δύο χρόνια, από 317 σε 479. Αυτοί που οδηγούνται στο δικαστήριο και καταδικάζονται μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών και πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ για τις πιο σοβαρές ζημιές. Παρά τις επανειλημμένες απειλές για μέτρα καταστολής, υπήρξε μόνο μία δίωξη μέσα σε τρία χρόνια. Το 2022, δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε έναν άνδρα γνωστό ως Six Sax σε φυλάκιση δύο μηνών και του επέβαλε πρόστιμο 17.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από Guardian / Πηγή: lifo.gr