

Η Νεκρόπολη των Θηβών είναι μια περιοχή στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από τη Θήβα (Λούξορ) στην Άνω Αίγυπτο. Χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικές ταφές για μεγάλο μέρος της φαραωνικής περιόδου, ιδίως κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου.
Αρχαιολόγοι από το Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας έκαναν ανασκαφές στη Νεκρόπολη του ελ-Ασασίφ, ακριβώς δυτικά της οδού που οδηγεί στον νεκρικό ναό της Χατσεπσούτ.
Η ομάδα μελετά δύο τάφους στη νεκρόπολη από το 2013, ο ένας ανήκει στον "Τσέτι", έναν σημαντικό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ, Νεφέπετρα Μεντουχοτέπ Β' (βασίλευσε το 2055-2002 π.Χ.), και ο δεύτερος ανήκει σε ένα ανώνυμο, αλλά υψηλού κύρους μέλος που υπηρετούσε στη βασιλική αυλή.
Μέσα και στους δύο τάφους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα τα κεφάλια εννέα κροκοδείλων τυλιγμένων σε ύφασμα, τα οποία δεν είχαν μουμιοποιηθεί ούτε είχαν υποστεί κάποια ειδική επεξεργασία για τη συντήρησή τους.
Τα κρανία ανήκαν σε μέλη του είδους Crocodylus niloticus, ενός μεγάλου κροκόδειλου που ενδημεί σε ενδιαιτήματα γλυκού νερού στην Αφρική. Διασώθηκαν μόνο θραύσματα κρανίων και γνάθων, πιθανότατα λόγω προηγούμενων ανασκαφών πριν από έναν αιώνα από τον Herbert Winlock, από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, καθώς οι ερευνητές της εποχής έδιναν πολύ λίγη σημασία στα λείψανα των ζώων και τα πετούσαν σε ένα σωρό.
Στην Αρχαία Αίγυπτο, οι κροκόδειλοι αποτελούσαν αντικείμενο λατρείας με τη μορφή του θεού Σόμπεκ. Ο Σόμπεκ συνδέεται με τον κροκόδειλο του Νείλου ή τον κροκόδειλο της Δυτικής Αφρικής και αναπαρίσταται είτε με πραγματική κροκοδειλική μορφή, είτε ως άνθρωπος με κεφάλι κροκόδειλου.
Ο Σόμπεκ συνδεόταν επίσης με τη φαραωνική δύναμη, τη γονιμότητα και τη στρατιωτική ανδρεία, αλλά λειτουργούσε επιπλέον ως προστατευτική θεότητα με αποτροπαϊκές ιδιότητες, την οποία επικαλούνταν κυρίως για προστασία από τους κινδύνους που παρουσίαζε ο Νείλος.
ΠΗΓΗ: heritagedaily.com