Ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον είναι ετήσιος και είχε αρχίσει να διοργανώνεται από το έτος 1956, οπότε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Λουγκάνο της Ελβετίας. Είχανε τότε πάρει μέρος 14 ευρωπαϊκές χώρες, που στη συνέχεια μειώθηκαν σε μόνο 10 συμμετοχές το 1957 και το 1958, αυξήθηκαν σε 12 το 1959, σε 13 το 1960 και όλο και περισσότερες τα επόμενα χρόνια, ακόμη και πέραν των 40. Αυτή η μεγάλη αύξηση των συμμετοχών άλλαξε και τη μορφή του διαγωνισμού, με τη διεξαγωγή δύο ημιτελικών και ενός τελικού. Επίσης, ενώ αρχικά υπήρχε για τα τραγούδια και ζωντανή ορχήστρα, στη συνέχεια η μουσική μεταδίδεται κυρίως ηχογραφημένη και ζωντανά εκτελούν μόνο οι τραγουδιστές, εκτός κι αν στη σκηνή συνοδεύονται από κάποιο όργανο.
Παρά το ότι, όπως δηλώνει και η ονομασία, επρόκειτο για μια μουσική γιορτή της Ευρώπης, στη συνέχεια διευρύνθηκε με συμμετοχή και χωρών πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και το μακρινό Αζερμπαϊτζάν. Ο μουσικός αυτός διαγωνισμός οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας, της οποίας μέλη είναι οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Γι’ αυτό και την Κύπρο έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί μόνο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό αυτό το 1981. Τότε ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί στο Δουβλίνο, μετείχαν 20 χώρες και η Κύπρος, με το τραγούδι
“Μόνικα”, είχε κερδίσει την 6η θέση. Είχε εκπροσωπηθεί δε με 6μελές συγκρότημα που είχε την ονομασία
Island. Στη φωτογραφία αυτή του έτους 1981 εικονίζονται οι τότε ερμηνευτές του συγκροτήματος,
Αλέξια Βασιλείου, Αρετή Κασάπη, Άριστος Μοσχοβάκης και Ρότζερ Λι, που ήτανε τα τέσσερα άτομα επί σκηνής. Μετείχαν επίσης και ο συνθέτης του τραγουδιού Δώρος Γεωργιάδης, σε ζωντανή συνοδεία στο πιάνο, καθώς και ο στιχουργός του Σταύρος Σιδεράς. Η θέση την οποία είχε κερδίσει η Κύπρος τότε, 6η μεταξύ 20, δεν ήταν καθόλου κακή. Οι άλλες καλύτερες θέσεις που είχε ποτέ εξασφαλίσει η Κύπρος, ήταν δύο φορές 5η, με την Άννα Βίσση και τη νεαρή Λίζα Αντρέας. Η επιτυχία της Λίζας, το 2004 και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη όλων, αφού τότε είχε να ανταγωνιστεί άλλες 40 χώρες. Επίσης, κάτι που συχνά παραλείπεται, είναι το ότι στην Κωνσταντινούπολη, εκτός της 5ης θέσης, το τραγούδι της Κύπρου είχε επιλεγεί και ως η καλύτερη σύνθεση του διαγωνισμού.
+ Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: ο ιστορικός Άντρος Παυλίδης αναλύει στιγμές από το (c)Φωτογραφικό Αρχείο Μπάμπη Αβδελόπουλου/Πολίτη
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.